Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

V. Nagy Ágnes

Kalapos lányok

A Duna-parti zöld övezetben hónapok óta bújik meg két kislány. Éjjel, nappal, esőben, napsütésben. Az elsőt mészkőből faragta egy ügyes kezű ember, s ki tudja miért, a sétálóutca zöld mezőjébe állította. A tavaszi környezetben különösen jól mutatott a fehér szobor. Senki nem bántotta. Onnan figyelte az utca forgalmát, a játszadozó gyerekeket. Akkora volt, mint egy hároméves kisgyerek, de egy tízéves kislányt ábrázolt. Hamvasan, bájos arccal. Kalappal a feje tetején bizonyos eleganciát is sugárzott.

Egy idő után mellé került egy kisebb, könnyebben mozgatható, vietnami kalapos virágárus kerámia szobor. A gazdája egy bokor aljára helyezte el, közel a másikhoz. Ez a barna alapszínű kisebb volt, s egy középkorú nőt ábrázolt, aki egy cserepes virágot tartott a kezében.

A fiúk, apukák óvatosan rúgták a labdát, nehogy sérüljenek a szobrocskák. Előfordult, hogy távolabb helyezték őket a kinevezett pályától, majd újra visszatették eredeti helyükre.

Volt olyan kisgyerek, akinek sétálás alkalmával első útja a szobrokhoz vezetett. Leguggoltak, s köszöntötték őket, vagy éppen megsimogatták. Körüljárták, szinte jóbaráttá váltak. Integettek nekik, ha haza indultak.

Tilli ezeket a történéseket mosolyogva figyelte a konyha ablakából, annál is inkább, mert a kisebb szobrot ő tette ki a parkba. Minden nap ellenőrizte, megvannak-e még. Örült neki, hogy senkinek nem jut eszébe megrongálni, elvinni, összetörni. Hiába, rendes emberek lakják ezt a lakóparkot, mesélte mindenkinek.

Amint lazultak a korlátok a koronavírus idején, elutazott egy hétre. Vasárnap este ért haza, s mintha a két szobor közül az egyik hiányzott volna. Éppen az, amit ő helyezett oda! Na, majd holnap utánajár, gondolta.

Másnap, Pünkösd hétfőjén a finom ebéd után nekiállt mosogatni. Az ablakból rálátott a széles utcára. Minden békés, csendes és nyugodt volt. Egy lélek tartózkodott csak a sétáló utcában. Egy idős hölgy, olyan zenetanár típus. Tétovázva többször körüljárta a szobrot. Húzós kocsival a kezében. Először úgy látszott, mintha megtörölgette volna a szobrot. Milyen rendes! – gondolta Tilli. Aztán a hölgy mintha elfektette volna a szobrot. De miért? Majd a húzós kocsiba próbálta beletuszkolni, de nem sikerült, mert ahhoz túl nehéz volt. A nő pedig túl gyenge.

Ez nem igaz, ezt nem engedhetem! – gondolta Tilli. Belevágta a mosogatni való lábast a lébe, s mindent ott hagyva, szobai papucsban, leszaladt az utcára. A nő már jó pár lépéssel előrébb járt, de ő beérte. Megkérdezte:

– Asszonyom, mit akart csinálni a szoborral?

– Elvinni!

– És miért?

– Mert szép!

– De hogy gondolja, a köztéri szobrokat csak úgy eltulajdonítjuk, mert szépek? Megnézhetem a kocsi tartalmát?

– Igen – mutatta az üres belsejét.

– Talán a másikat is maga vitte el? – Nem szólt.

Tilli a rendőrséggel fenyegette a viszonylag jól öltözött idegent. Rövid, barna, göndör haja volt, s egy mályvaszínű zakót viselt, meg egy nadrágot. A hetven éven nem sokkal volt túl. Úgy viselkedett, mintha ez a cselekmény természetes lenne.

Most mit tegyen? Közben a lopós határozott lépésekkel haladt hazafelé! Egyszer sem nézett hátra, csak ment tempósan. Tilli gondolta, utána megy, nem árt megtudni, hol lakik. Loholt, hogy követni tudja. Alig kapott levegőt, de elszántan követte az idegent. Be is ment az egyik lépcsőházba. Igen ám, de az ajtó bezárult, a házban több család is lakik. Melyik erkély lehet az övé? A lépcsőházból kilépett egy fiatal pár. Megtudva a történteket, beengedték a lépcsőházba. Úgy informálták, hogy látni nem láttak senkit, de az elsőn ilyen és ilyen irányból kulcscsörgést hallottak.

– S melyik erkély tartozik ehhez a lakáshoz?

– A jobb szélső.

Titanilla alaposan szemügyre vette, s mit látott? Egy jókora gyűjteményt! Ott lapult sok egyéb tárgy között az általa kihelyezett, eltűnt virágárusnak a szobra is!

Elsőre megtalálta a feltételezett lakást, dühösen becsengetett.

– Hozom már, hozom! – A nő már adta is át az eltulajdonított portékát. Csak egy kicsit volt zavarban.

– Hát ön jól lerázza magáról ezt az esetet, mint kutya a vizet! – jegyezte meg a felderítő.

– Hát akkor elnézést! – lökte oda a tolvaj, s becsapta az ajtót.

A másik éppen, hogy elkapta, magához ölelte, majd megsimogatta a tárgyat.

A kicsi barna szobor visszakerült az aranyvessző bokor aljába, s azóta is szilárdan állja a sarat nagyobb társával együtt az évszakok szorításában.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©