Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Dedik János

Nem hiszem, ilyen is előfordult?

A hétvégi vásárlásom végeztével, kis kétkerekű bevásárlókocsival az 50-es villamos szarvastéri megállójához siettem. Hogy miért siettem, azt kérdezik?

Roppant egyszerű a válaszom, csak azért, mert a nyugdíjas sosem ér rá. Nekünk, pihenésre ítélt korosztálynak mindig akad tennivalója, ami sürgős, a legfontosabb. De mi, nyugdíjasok, ezt már megszoktuk. Sőt, a vérünkben van.

De én nem sietek, ha elment a villamos, majd jön a másik. És milyen jól tettem, hogy hagytam elmenni ezt a türelmetlen 50-est.

Úgy 5–6 perc után, a felfelé vezető sínpályán kidugta fejét a sárga villamos. A hátsó ajtó felé igyekeztem, látva az egyre több várakozó utast. Pont előttem nyílt ki az ajtó. Sokan igyekeztek leszállni. Én, belekapaszkodva a bevásárló kocsimba, fellépni akartam, mikor nagy meglepetés ért. Egy már éppen leszállt fiatalos hölgy ajánlkozott, hogy feladja a kétkerekűmet, és már fogta is. Ezt hallva, a mellette lévő férfi egy gyors mozdulattal elvette a nő kezéből a kétkerekűt, és feltette a villamos peronjára. Én utána szálltam fel. Hirtelen nem is tudtam, melyiküknek köszönjem meg ezt az udvarias gesztust.

Lassan csukódni kezdett az ajtó, én azonnal reagálva a történetre, máris kiabálva köszöntem meg. Ők mosolyogtak, én még intettem egyet, mintha már régi ismerősök lennénk.

Hazafelé azon kezdtem gondolkozni, hogy egymáshoz tartozott-e a két ember, vagy csak így ismerkedtek meg.

Egy azonban biztos: a jószándék mind a kettőjükben megvolt. Én meg egy ötöst adtam magamban figyelmességből nekik. 

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©