Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Kanizsa József

Egy vagyonőr naplója

Kanizsai (K.) József kötete

Kanizsai K. József (e kötetben simán Kanizsai József, noha megállapodtunk a „K” használatában) immár a tizedik könyve jelent meg 2013 óta, és közben több CD-én is megjelentek írásai, versei. 2017-ben szintén CD-én egy 57 perces hangoskönyv, a Szürke című írása hallható.

Most az EGY VAGYONŐR NAPLÓJA című novellákat tartalmazó kötetet tartom a kezemben. William Shakespeare versidézettel kezdi: „Mely csak álom, meddő mesét, / Mely csak álom, semmiség, / Nézze most el úri kegy, / Másszor aztán jobban megy.” (Arany János fordításával.) Talán arra gondolt a szerző, hogy ezek az írások is lehetnek egy társadalom élettükörképei az egyszerű vagy jól képzett vagyonőr, biztonsági őr mindennapi szolgálati titkaiból. Vagy álom?…

 Ahogy írja: „A könyv görbetükröt tart a biztonsági szakma mindennapjai elé. A vidám, váratlan vagy éppen szomorú valóságot villantja fel.” (Döntse el az Olvasó.)

Az eddig megjelent kötetekben valóban sok-sok tükörképet tartott elénk a jelen társadalmi élet mindennapi hihetetlennek tűnő eseményeiből, személyes tapasztalataiból példálódzva az Olvasók számára fonák helyzeteket bemutató írásaiban.

Ahogy írja a Kezdetek című írásában: „Ebben a könyvben főleg a megtörtént eseteket dolgozom fel, néha, sőt általában humoros formában.” Ha szórakoztatni akar a szerző, lekötni a figyelmem, akkor elvárható, hogy az „igaz és humoros” legyen, hiszen minden emberben ott rejtőzik a „humor” vagy a „humor iránti vágy”, hogy tudjon egy kicsit kikapcsolódni a mindennapi „mókuskerékből”. Tudjon a tanulságos humoros történetekből tanulni, felocsúdni: „jé, ez másokkal is megtörtént, nem csak velem…” Elmosolyodik, és igazat ad a szerzőnek.

Jelzem a kedves Olvasónak, hogy érdemes elolvasni Kanizsai K. József könyvét. Csak szemléltetésként emelek ki egy-két műből részletet, vagy figyelem felhívó szöveget, hogy kedvet adjak a könyv elolvasásához. Ahogy írja a szerző az előszó vége felé: „Nagyon sok érdekes, 95%-ban valós történeteken alapuló olvasmány van a könyvben.” És a Netről engedéllyel átvett szemelvényei is kiegészítik ezeket a hétköznapi biztonságőri eseményeket.

A „Zálogházi támadás” is egy hihetetlen sztorival – remélem – megtörtént esetet tár fel ebben a különleges szituációban. Elmosolyodik az ember… Ezért is írta meg a szerző, hogy elmosolyodjunk és elgondolkozzunk az ilyen hétköznapi történeteken. Hasonló eset bárkivel megtörténhet. Örülök, hogy egy fura történetbe becsempészte  Antoine de Saint- Exupéry Kis hercege emlékét is. (Éppen 120 éve született Franciaországban, Lyon-ban.)

Változatosak a történetek, előbb a róka, majd a nyest és a bakancsfőzőt kóstolgató kis egér… Tehát a különböző állatok is lehetnek zavaró körülmények, okozhatnak meglepetést egy biztonsági őrnek. Hát még a váratlan, be nem jelentkezett „ellenőr”, aki szintén meglepődött a talpraesett válaszon? Egy kicsit tovább menve más és más történetekkel, sztorikkal találkozunk. A Közterület felügyelet sem hétköznapi munkavégzés, főleg, ha kerékpárral kell megtennie. A faluban csavargó vicsorgó kutyák, vagy a ravasz sintér esete, vagy ha találkozik a „sittről” aznap szabadult falubelivel… A falu lakóinak a többsége mégis örül, hogy a faluban járőröznek mint közterületi felügyelők…

Volt esete az éjszakai ellenőrrel is, aki meglepődött a felkészültségén, aki azt hitte, hogy hasra esik előtte, meghunyászkodik, mint egy fülét-farkát behúzó puli kutyus. (Ellenőr. Pár sorral föntebb említettem.) De kiakadt az ingyen munka végzésen is, amikor az egy hónapi munkabér elmaradt… De olyan eset is volt, amikor találkozott Erdélyből származó „hegedűművésszel” is, aki egy fél éjszakát beszélgetéssel töltött el a biztonsági őrrel. (Egy találkozás margójára.) Előfordult, amikor az „éjjeli pillangó” próbálkozott. „Látom, váltás volt. A recepciós hölgytől nem mertem megkérdezni, hogy vannak-e férfi vendégek, akik hölgy ismeretséget igényelnének.” (Rehabilitáció.) Simon Tibor történetei is eredetiek. Kiss Szabolcs történetét is figyelmükbe ajánlom, valamint a Milei József kalandjai c. apró történeteket is.

Tanulságos olvasmány Sereg Andrásnak, a Jogi Fórum weboldalon közreadott történetei is, de mind, mind felhívja a figyelmet, hogy e kis hazában, akár kicsi szállodában, vagy 5 csillagosban, mindenhol vannak ilyen és ehhez hasonló sztorik, történek, vagy talán még durvábbak is…

Krúdy Gyula, ha élne, sokat tudna számunkra elmesélni a sajátos krúdys szép jelzőkkel, hasonlatokkal, költői képekkel a vele megtörtént valós élethelyzetekről, eseményekről.

Az Egy vagyonőr naplója című, majdnem száz oldalas novelláskönyvben Kanizsai K. József is a saját és más információkból kapott történeteivel ad némi átfogó képet a mai recepciós, vagyonőri, biztonságőri, közterület felügyelői munkáról egy kicsit kiszínezve az ott történt eseményeket. Minden kornak, e huszonegyedik századi életformának is megvannak a maga fonákos helyzetei, bármilyen munkaterületet vagy élethelyzetet is mutatunk be, fordítjuk a figyelem görbetükre elé.

E karanténos időszakban meglent kötete jó olvasmány lehet az ifjú és idősebb nemzedéknek is.

Őszinte zalai szívvel tudom ajánlani a kedves Olvasó számára e kis történeket egy autóbuszos, vagy vonatos utazásra is. Elszórakoztat, elgondolkodtat, mosolyt fakaszt…

A könyvet Kanizsai K. József adta ki, a támogatók segítségével a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. nyomda nyomdájában nyomták a kötetet 94 oldalon 2020-ban. Szerkesztette: Tábori Zita.


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©