Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Salánki Anikó

Kakukk!

Ahogy Malvinka néni mesélte, a Vitorla utcában a 24-es szám alatt lakott és vállalt javítást az órás, a lakóház egyik szobájában, ahol függönnyel elválasztva a konyha is helyet kapott. A függöny rózsás volt, kicsit kopott-foszlott, de a célnak megfelelt. Mögötte sparhelt, rozoga asztalka két székkel, egy hokedli, rajta bádoglavór, meg a falon két kicsit ingatag polc a legszükségesebb edényeknek. A másik szobában biztos csak egy ágy volt, bár az öreg mestert mindig csak a széken ülve, a kis asztal mögött látták, akik elmentek az ablak előtt. Vastag szemüvege mögött bagolyszerűen pislogott Lajos mester, a lámpa egészen csak a sok kis alkatrésszel teli lapot világította meg, a helyiség többi része homályba veszett. Keze ügyében egy hatalmas nagyító. A falon órák csengtek-bongtak, a gyerekek kedvence persze a hatalmas faragott álló volt. Nem mintha a szőlőlevelek között megbújó kis szemeket, vagy az élethű almákat, körtéket csodálták volna. Azoknak csak egy pillantás jutott, aztán azt várták kiszáradt szájjal, áhítatos képpel, hogy kiugorjon a tarkára festett madár, és elkakukkolja, hány az óra. Az öreg utálta, ha gyerekkel jött be valaki, és meredten nézte, nehogy valamihez is hozzáérjenek a piszkos kis ujjacskák. Az ablak előtti hely, az más volt. Ott ácsoroghattak, sőt, amikor a madárnak éppen esedékes volt, hogy kidugja fejecskéjét a barna zárt ajtó mögül, az öreg merev derékkal felállt, és szélesre tárta a piszkos ablakszemeket. Így teljes pompájában láthatóvá vált a hámló vakolatú félszoba, a sok össze-vissza járó időmérő szerkezet és a zöldre mázolt üveges szekrényben az egymás hegyén-hátán heverő kar- és zsebóra. Meg a főhelyen álló kakukkos csoda, minden gyermek álma-vágya, bár szakértő szemnek kicsit furán hatott a barokk túldíszített alapzaton a vidám kis festett erdei építmény, a benne megbúvó madárral.

Egyszer még a megyei lap is írt az öregről, hogy már több mint 50 éve javítgat, és nem nyugszik addig, amíg ketyegésre nem bír akármilyen régi vagy bonyolult szerkezeteket. Amikor ezt a tőszomszéd olvasta, bólogatott, és helyeslően biccentett, hogy na végre, igazat is írnak ezek a huncut újságírók.

Aztán megváltozott a világ, felgyorsult, ahogy mondani szokták. Igaz, egy nap csak 24 órából állt, mint régen, és 60 perccel kellett szorozni, hogy kiderüljön, hányszor araszol végig a mutató, de valahogy mégis megváltozott minden. Az öreg Mócik szerint, aki suszterként ócska cipők között töltötte az életét, minden a tévével kezdődött. Ezen aztán elvitatkoztak a téren, egy festékét vesztett öreg padon kucorogva. A dolgozó iparosok csak egy-egy szóra álltak meg, munkába menet vagy jövet. Elkésni soha nem késtek, mikor véget ért a munka, akkor meg inkább egy fröccsre tértek be az utca végén a háromlépcsősbe, aztán mentek haza, vagy fusizni. Az asszonyok mindig siettek boltba, tejcsarnokba, kútra, postára, vagy a gyerekért az óvodába. Nem értek rá ilyen komolyabb eszmecserére, meg nem is illett volna csak úgy odatolakodni. Úgyhogy Lajos bá’, az órás, meg Mócik, a volt suszter mellé néha Vonyarci, a pék szállt be a vitába. Idő volt, mint a tenger, egyikük sem dolgozott már, kezük remegett, szemük megromlott, hátuk belehajlott a több évtizedes munkába.

Először Mócik Alfrédot kísérték ki a városka szélén megbújó kis temetőbe, aztán elment a zsemlecipóiról messze vidékeken híres pék, majd lejárt az ideje az órásmesternek is.

– Így van ez – bólogatott Balázs bácsi, a harangozó –, ez az élet rendje.

Néhány év múlva eltűnt a tér, a pad is elsuhant a messzi gyerekkorral együtt. Az utca régi házait ledózerolták, helyükre egyforma szürke emeleteseket húztak, alul garázsokkal. Az ideköltözők már nem ismerték az órást, nem ettek a pék tejszínes húsvéti kalácsából, és senkinek nem jutott volna eszébe az olcsó kínai cipőt megjavíttatni, tán azt se tudták volna megmondani, mit is csinál a suszter.

A fiatalok kezében ott az okostelefon, biciklizés közben zenét hallgatnak, estefelé minden ház ablakán a tévé, módosabb helyekről a házi mozi fénye szűrődik ki az utcára.

A postások hivatalos leveleket, számlákat dobálnak be a postaládákba, az üzenetek sms-ben szelik át a léget, és szerelmi vallomásokat csetelnek földrészeken keresztül. A középkorúak és az idősebbek alig hogy megtanulták a video-DVD-CD-lejátszók használatát, már ki is mentek a divatból.

– Már akkor elavul minden, mikor lejön a szalagról – mondta Malvin néni, aki szépkorúsága ellenére, sőt éppen azért, mindenre és mindenkire emlékezett a környékről.

– Szépkorú? Öreg vagyok én már – nevetett –, de persze ez nem azt jelenti, hogy meg is gárgyultam. Bár mostanában kaptam egy olyan okostelót a legkisebb unokámtól, hogy még mindig nem vagyok biztos egy-két dologban. – Majd hirtelen komolyra váltott. – Az öreg órás unokája hazajön, megvette az egyik volt garázst, amiben kisbolt üzemelt. Na, ott fog nyitni valamit, a felirat szerint mindenféle kütyüt fog javítani.

S mivel Malvin néninek mindig igaza van, ez pontosan így történt. 

Egy héttel ezelőtt nagy üvegablak került az ajtó helyére, mögötte ott állt szépen rendbehozva egy állóóra, díszes faragványai élethűen körtét, almát formáztak. S a legtetején a kis ajtón kiugrott egy kicsike faragott madár, és odarikkantotta a kirakat előtt állóknak:

– Kakukk!

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©