Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Tóth Attiláné dr.

Önbecsülés vagy sértődékenység

Nem vagyok sértődékeny, ezt több „felmérés” is „bizonyítja”. Kitöltöttem több tesztet ezzel kapcsolatban a neten, könyvekben is, és mindegyik a végén gratulált: nem vagy sértődékeny. Pedig ez nem igaz.

Például nem szeretem, ha nem hallgatnak meg. Ha a történeteim közben a társ, akihez beszélek, a következőt mondja: „Te, erről az jut eszembe, hogy…”; vagy: „Ne problémázz ezen, én sokkal nagyobb bajban vagyok, képzeld…”; vagy ezt: „Hallottál már arról, hogy van egy sokkal jobb…”; talán így: „Azt hallottam ezzel kapcsolatban, hogy…” stb., és egészen másról, másokról kell végighallgatnom történetet. Egyszerűen rosszulesik, úgy érzem, nem vesznek komolyan, nem vagyok fontos, egy rádióműsor, vagy egy középkori király története, vagy egy számomra ismeretlen ember sokkal érdekesebb neki, mint én. Nem kezdek el erősködni, mert akkor veszekedés lenne, és azt nem szeretem. A következőkkel szoktam magamat nyugtatgatni: Nem arról híres, hogy figyelmes lenne, nem ezért szeretem, hanem azért, mert jó ötletei vannak, úgy gondolkodik a világról, ahogy én, mert mással nem tudok utazni, vagy színházba menni stb. A másik változat: Láthatóan féltékeny, rosszulesik neki, hogy nekem jó történeteim vannak, hogy velem mindig történik valami humoros, valami, ami az értékeimet bizonyítja. Következő változata a saját magam vigasztalására alkotott szövegnek: Ne vedd fel, van elég baja, egyébként már nagymamád is megmondta, hogy a többi ember nem ezért az egy célért van a Földön, hogy veled foglalkozzon. Megint a következő: Ne törődj vele, akkor is te sokkal jobb vagy, mint ő, mindenben, a múltkor is neked volt igazad, persze, hogy nem ismerte el, ne is várd el tőle, szegénytől.

Zavar, ha leszólnak, lenéznek, sőt hülyének tartanak, mert nem értek a joghoz, a vállalkozások érdekeihez, egy készítmény összetételéről olvasható tájékoztatóhoz, ha nem ismerem a legdivatosabb betegségek elleni gyógyszereket stb. Ennél csak az bosszantóbb, ha ebből károm is lesz, például a villanyszerelő magas árat számol néhány aprócska javításért, mert nyilvánvaló, hogy nincs más lehetőségem, kénytelen vagyok szakembert hívni egyszerű problémák esetében is. Ezeket az eseteket már megtanultam magán titokként kezelni, elmesélni nem merem, mert a hangos kacagástól óvom magamat, és a hozzátartozó szövegtől, ami mögött ezt hallom: nahát te szerencsétlen, rémesen ügyetlen vagy, veled mindent meg lehet csinálni, ennyit fizetni, nevetséges. Azért esik rosszul, mert én is tudom, hogy ez szinte lehetetlen, és inkább vigasztalásra várnék, nem az ügyetlenségem megerősítésére.

Megvisel, ha átvernek. Egy eset: Többször volt nálam baráti beszélgetés, ebéd vagy vacsora. Egy ilyen alkalommal úgy döntöttem, hogy kis tálakba kocsonyát is teszek az asztalra.  Mindenkinek jól esett. Egy 40 éve barát a feleségével volt jelen. A férfi agyon dicsérte a kocsonyát, többször elmondta, hogy mennyire szereti, sőt imádja, majd egyszer hozzátette, hogy a felesége sohasem csinál neki, mert ő nem szereti. Ezt többször külön is elmondta, amíg végül megígértem, hogy bár ritkán főzök kocsonyát, de ha megint lesz ilyen alkalom, akkor neki egy kis tálban feltétlenül félreteszek. Véletlenül úgy alakult, hogy egy hónap múlva készítettem megint kocsonyát. Felhívtam őket telefonon, a férfi vette fel. Mondom, hogy akkor viszem holnap a kocsonyát, hallgatom a telefonba az áradozást, hogy milyen klassz stb. Odaérek a kistálkámmal, mind a ketten otthon vannak, a férfi és a nő is. Csodálkoznak, minek hoztam, hiszen két napja fogyott el az, amit utoljára készített a feleség. Nem is értették, én sem. Mentegetőzve távoztam, mert úgy éreztem, hogy a kocsonya nem éri meg, hogy összevesszünk. Nem tesz jót az embernek, ha gyakran fordul elő, hogy valami történetbe jóhiszeműen belekeveredik, valamit elvállal, úgy véli, hogy a másik megérdemli a segítségét, és kiderül, hogy bolondját járatták vele. De miért is? Erre nem derül fény, talán jobb is!

A sértéshez, a sértődéshez két ember kell. Mind a kettőnek a sajátos tulajdonságai jelentkeznek, összefonódnak abban az esetben, amikor valamelyikük megsértődik. A legizgalmasabb kérdés, hogy az igazi vagy vélt sértés mennyire fontos más kapcsolatokhoz viszonyítva. Mi fontosabb: a régi barátság, a jó munkatársi kapcsolat, a családi összetartozás, vagy önmagam sértetlensége? Vagy esetleg olyan helyen érte a sértés, akár szándékosan vagy átgondolatlanul, ami mélyebb bánatot okoz. Lehetséges talán fokozatosan és tudatosan még mélyebb pszichológiai rétegekbe száműzni, vagy a felejtés fátylát ráteríteni. Ez utóbbi megoldásnak az a sajátossága, hogy ez a fátyol nagyon sérülékeny, elszakadhat, elég egy másik, aprócska megjegyzés, és visszatér a felszínre a régi bánat. Fontos lehet az is, hogy valakitől a sértést milyen gyakran és milyen módon kell elviselni. Lehet, hogy egyszer csak meggyengül a teherbíró képesség, és akkor el kell távolodni a másiktól, nem kell több lehetőséget adni számára annak élvezéséhez, hogy kellemetlenséget okoz nekünk, a másiknak.

Hogy mi indítja az egyik embert, hogy sértő legyen, és miért veszi a másik komolyan a sértést, annak rengeteg oka van, és még több lehet, amiket talán magunk sem tudunk. Egy biztos, hogy ebben az ügyben azért nem lehet tisztán látni, mert semmi köze a logikához, és talán ezért van, hogy megbeszélni sem tudjuk, általában tiszta vizet sem tudunk, vagy nem merünk önteni a pohárba. Előfordulhat, hogy ellentétes hatást érünk el, mert a hallhatóvá tett szóval, a megfogalmazás dallamával, a hangsúlyokkal még több kellemetlenséget okozunk egymásnak, még mélyebb lesz a megbántódás, és már mind a két félre kiterjedhet.

Azt is figyelembe kell venni, hogy nincsen abszolút igazság, csak az ő igazsága van és az enyém. Egy tőről fakad ugyan, de jogosan, mert ketten vagyunk, két irányba mutat: hozzám és hozzá.


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©