Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

FÓRUM

Orosz Margit

„Ki másokért is éli életét" – Király Lajos irodalmi estje

Szellemi táplálékban, katartikus élményben részesültek a művészetkedvelők a Krúdy Gyula Irodalmi Kör rendezvényén.

Király Lajosnak, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnökének négy kötete került bemutatásra a budapesti Zila Kávéházban 2020. augusztus 13-án.

Az esten az irodalom, a zene, a képzőművészet iránt érdeklődő vendégek gyönyörködhettek Batári István grafikus-festőművész alkotásaiban, Pánti Anna operaénekes, Katona Mária énekes előadásában és Szöllősi Dávid mandolinjátékában és énekében.

Elmélyedhettek Király Lajos türelmet sugalló verseinek üzenetében, melyek csendesen hullámzó tengeren ringatták a befogadókat.

Ujvári Ferenc, a Zila Kávéház estjeinek házigazdája köszöntötte a szépszámú – mintegy 50 főt számláló – hallgatóságot, majd Király Lajos vette át a szót, aki üdvözölte Nick Ferencet, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratórium elnökét, aki ezen az ünnepélyes együttléten vette át a Krúdy Emlékérem ezüst fokozatát. Az elnök bemutatta a zenei közreműködőket: Pánti Annát, Katona Máriát, Szöllősi Dávidot, a versmondókat: Orosz Margitot, Németh Nyiba Sándort, Ujvári Ferencet.

A rendezvény Batári István festőművész kiállításának ünnepélyes megnyitásával folytatódott, melyet Pánti Anna operaelőadása nyitott meg. Németh Nyiba Sándor, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkára bemutatta a festőművészt, kiemelte a portrék gazdag világát, fölhívta a figyelmet a különleges karakterekre, a fények, árnyékok játékára, a színek gazdag világára. Batári István elkészítette Király Lajos portréját, amit ünnepélyesen átadott az elnöknek.

Az irodalmi részben a versszeretők betekintést nyertek Király Lajos műfordítói munkájába, versfordításaiba. A Három francia költő verseiből címet viselő kötet megismertette velük Jules Verne, Yannick Resch és Michel Cahour költeményeit. Ez utóbbi költőhöz barátság is fűzi a műfordítót.

A prózai részeket zenei betétek színesítették, egységbe zárták a szó erejét.

Az irodalmi szeánsz során Király Lajos Türelem című kötetéből hangzottak el versek Ujvári Ferenc, Németh Nyiba Sándor és Orosz Margit előadásában.

A költemények vallomások: egy nyugalmat talált lélek vívódásai, küzdelmei. A mérhetetlen türelem, az életigenlés hirdetői. A bölcs ember gondolatai. Egy olyan ember meditációja, akinek a lelkében örömök, szenvedések dúlnak, akit közelről megérintett a halál szele. „Ki másokért is éli életét…”, „mert ezt rendelte számára a Sors, / és megvívja a vállalt harcait!”

Megvívja a harcot, mert „lelke örök tűzben ég”: a költészet, az irodalom embert formáló tüzében.

Király Lajos Kinek lelke örök tűzben ég című versének előadásával zárta az irodalmi délutánt: „Az Idő olyan gyorsan robog, / sok mindent szeretnék még tenni: – / kinek lelke örök tűzben ég, – / az nehezen tud megpihenni!”

Útravaló gondolatok mindany-nyiunk számára, a hit, a remény megszólaltatói! A vendégek szívet-lelket melengető élményeket vittek magukkal a szürke hétköznapokba.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©