Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Benke Mária

Öregkor...

Egész életemben tiszteltem és szerettem az idős embereket, figyeltem szavukra, hiszen sokat tanulhattam tapasztalataikból. Ez a gondolat arra inspirált, hogy megírjam egy-egy ember történetét, hiszen azok a csodás példaértékű életutak mások számára is útmutatásul szolgálhatnak.

Ahogy múlnak felettem az évek, gyakorta jutnak eszembe a Szüleim, a szorgalmuk, fáradhatatlan akaraterejük, becsületességük, emberségük…

Olyan jó rájuk gondolni, hogy megmelegszik a szívem az emlékezéstől.

Sokszor munkájuk közben is példamutató magatartásukkal neveltek minket, anélkül, hogy tudták volna… Feladataink mindig voltak a tanuláson kívül is, de ezt olyan boldogan és derűsen végeztük, ahogy tőlük láttuk.

A szülők példája lehet a gyermekek számára a családmodell.

Szegénységben éltünk, ahogy mások is a környezetünkben… nem dúskáltak a Szüleim az anyagi jólétben, de mindig mindent megteremtettek a család számára. Apám mondogatta, hogy a társadalom alapja a család.

Ma már tudom, milyen gazdagok voltak. A gazdagság nem az anyagiakon múlik, hanem a tisztességes, becsületes munkán, szorgalmon és a hiten!

Ezt kaptam én is otthon örökségül, ami kitart egy életen át, és én is ezt adtam tovább a gyermekemnek…

A faluban mindenki tisztelte Őket. Minden ember köszönt és váltott pár szót a másikkal, nem úgy, mint ma szokás, hogy komor tekintettel elmennek egymás mellett az emberek… Mára nagyot változott az élet… A templom tele volt a hívekkel, tiszta szívből énekeltek, imádkoztak, boldogan, békés lélekkel mentem haza.

Szép idők voltak…

Emlékszem, Anyámnak nagyon szép hangja volt, s munkája közben énekelgetett  régi dalokat, egy-kettő ma is a fülemben cseng.

Vagy mikor Apám, aki mindig türelmes volt – soha életében nem emelte fel a hangját, s nem beszélt csúnyán sem –, fütyörészve kalapálta a kaszát, nagyon odaadóan végezte munkáját, egy-egy apró kalapácsütés a kasza pengéjén koncentrált figyelemmel történt… Közben azt a nótát fütyölte, hogy „Túr a disznó, túr a mocsár szélen…”

Mikor már elég élesnek ítélte a kasza pengéjét, beleköpött a tenyerébe, hogy a kaszanyél ne csússzon, és elkezdte a szép nagy füvet levágni, amit megszárított, széna lett belőle és a tehénke eledele, átalakult finom habos itallá…

Akkoriban sokat kérdeztem, nem értettem, hogy a tehén megeszi a szénát, és hogyan lesz belőle tej… – Hogy csinálja? – kérdeztem, mire apám a bajusza alatt mosolyogva elmagyarázta…

Annyiféle élmény, emlék jutott eszembe róluk. Nagyon jó emberek voltak, kedvesek és becsületesek. Mindig sokat dolgoztak, de zokszó soha nem hagyta el ajkukat, hogy miért  nehéz az életük.

– Amire szükségünk van – mondta Anyám –, azt mindig megadja a jó Isten.

Erős volt nagyon a hitük, bíztak abban, hogy gyermekeik is megállják a helyüket az életben. A másik mondása is sokszor a fülemben cseng: „Az Isten csak annyit mér ránk, amit elbírunk… a teremtéskor jól elrendezte a világ dolgait…”

Idősebb korukban már én gondoskodtam róluk a párommal, és mikor elszólította az Úr őket, hihetetlenül fájt, de elsiratásuk után megbékéltem azzal, hogy elmentek… Egész életükben dolgoztak, fáradtak, öregségük békés és boldog volt, bölcsen szemlélődtek, segítettek minket jó tanácsaikkal, azzal, hogy voltak.

Mivel engem minden érdekel, nagyon örülök, hogy „kíváncsi” voltam, sokat kérdeztem, mert nem maradt bennem kérdés, kétely… olyan érzés, hogy de jó is lett volna megkérdezn ezt vagy azt tőlük, mielőtt elmentek…

Éveim előrehaladtával sokszor visszaköszön az életbölcsességük, az egymás iránti tiszteletük, emberségük. Próbálok a nyomdokaikban járni, ebben a fásult, elidegenedett, anyagias világban eligazodni, nyílt őszinteséggel szeretetet adni családomnak, embertársaimnak…

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©