Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Kökény Éva

Gondolatok koronavírus idején

Naponta több ezer fertőzött, a halálesetek száma is egyre brutálisabb. Nem jó a híreket hallgatni, az orrunkat se érdemes kidugni itthonról! Lassan nem ajánlatos a családtagokkal való érintkezés sem, különösen az én koromban, de úgy általában sem. Az ünnep és a hétköznap lassan egyformává lesz! Nem láthatom az unokáimat, csak fotón, a fiaim maszkban jönnek föl hozzám. Se puszi, se ölelés… Nem könnyű így, mégis… Mégis meg kell találni a mindennapok egyszerű szépségét, apró örömeit! Felértékelődnek a közösségi oldalon, vagy telefonon folytatott csetelések, csevegések.

A délelőtt viszonylag könnyen és gyorsan eltelik: kis séta, amikor az időjárás engedi, közben elkerülhetetlen kis vásárlások a környéken lévő kis boltokban. Néha elbátorkodom a nem túl messzi bevásárlóközpontba is, igyekezve minden előírt szabályt betartva: maszkban, távolságot tartva. Aztán a napi ebédfőzés, mellé a háztartási munkákból is valamit mindig beiktatva. Nyáron át, a balesetem miatt helyembe hozták az ebédet, de nem volt igazán kedvemre és a kényes gyomromba való. A hiba valószínű az én készülékemben van, diabéteszem és laktóz érzékenységem miatt. Amint használhattam ismét a jobb kezemet, élvezettel vettem kézbe a fakanalat, és kevergetem azóta is a saját ízlésem szerint való étkeket.

A délutánok szinte ugyanúgy telnek, mint „békeidőben”, a kötelező házi feladatok után jön az édes semmittevés, azaz kis szieszta, olvasgatással.  Nem gondolok bele, hogy nincsenek most programok, az irodalmi kávéház bizonytalan időre elhalasztva, a koncertekről, színház- és kiállítás látogatásokról lemondtam, maszkban és félelemmel telve nem tudnám magam átadni az effajta élvezeteknek.

Engem leginkább a zenehallgatás és a könyvekbe való beletemetkezés húz ki mindenféle kátyúból. Az utóbbi napjaimat például Steinbeck könnyebbítette meg. Elhatároztam, hogy újra elolvasom minden könyvét. A Szeszélyes autóbusz c. regényével kezdem. Lebilincselő olvasmány! Aztán jönnek a Kedves csirkefogók és így tovább. A legismertebbeket hagyom a végére. Természetesen, a háttérben valami finom zene mindig szól.

Elég nagy a könyvtáram. Várva egy békésebb tavaszt, olvasnivalóval el leszek látva. Legalábbis azt remélve, hogy szelídül, visszafordul és szűnik ez a szörnyű járvány, és mindenki, de főleg a családom, a barátaim, ismerőseim és én is megússzuk ezt a nem tervezett, veszélyes évet!

(Kecskemét, 2020. november 5.)

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©