Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Kühne Katalin

Éltető víz dicsérete

Bőm Gabriella festőművész barátnőmnek ajánlom ezt az írást, mert a kiállításán látható képek közül az egyik gyönyörű festménye ihletett meg. Olyan ideális világot tár elénk ezzel a képpel, ami valamikor az ősidőkben még természetes volt, hogy a patakból ittunk. Csodálatosan szép arcú, könnyed, karcsú fehér ruhás angyalkái, lejjebb gyönyörű, légies hölgyei – talán istennők – korsóval kezükben a víz dicséretét zengik. Közben szinte halljuk a zuhatag alján csobbanó halakat, a fák leveleinek susogását, a közte megbúvó madárkák énekét. A vízesés alján egy barna foltban felfedezni vélek egy guggoló kisfiút, mellette egy kislány szép arcocskáját. Az emberiség és a természet eggyé olvad, a Föld az Éggel összeér. Ha meghallgatnám Gabikát, milyen gondolatok jártak a fejében, amikor ezt festette, talán hasonlít az enyémekhez, vagy mégsem. Én a tiszta víz szentségét, a természet tiszteletét látom, amikor nézem ezt a képet.

Víz nélkül nincs élet. Mégsem becsüljük. Pár korty is megmenthet egy életet. Napi három liter folyadékra van szükségünk, hogy egészségesek maradjunk. Testünk nyolcvan százaléka víz, ha nem iszunk eleget, akkor kiszáradunk, elgyengülünk, betegségek gyötörhetnek minket. Szerencsére a Kárpát-medence vízkészlete elegendő, a legtöbb forrással rendelkezünk. Ideje, hogy ezt az értékünket megőrizzük. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne pusztítsuk vizeink minőségét. Ez rajtunk múlik. Borzasztó, amit az ócánokon széttáruló szemétszigetekről hallunk, látunk. Hatalmas mennyiségű műanyag szeméttel borítják el felelőtlen emberek. Mi magyarok a Vizek népe vagyunk, évezredekkel ezelőtt érkeztünk ide, a gyönyörű, hegyek ölelte medencébe. Kötelességünk, hogy vigyázzunk tiszta levegőnkre, és fellépjünk minden nap a vízminőség megőrzése érdekében. Világunkban minden cselekedetünk összefügg sorsunkkal. Mi büszkék lehetünk a hegyi patakok forrásaira, Dunánk és Tiszánk mellékfolyóira, a Balatonra, Budapest és más városaink fürdőinek gyógyvizeire. Évszázadok óta híresek és látogatottak ezek a helyek. Nagy szükségünk van arra, hogy népünk egészségét megőrizzük, és az ide utazó külföldiek is országunk jó hírét hirdessék. Jó lenne, ha minden csapból egészséges, tiszta víz folyna, amit gyermekeink, unokáink bátran fogyaszthatnának.

Afrikában, Ázsiában, Dél-Amerikában nincs elegendő víz, embermilliók szomjaznak. Nem ihatnak kútjaikból, mert kiszáradtak. A nagy szárazság miatt mesz-szire kell gyalogolniuk, hogy onnan hordják nagy edényekben a vizet. Ha földjeiken nem terem meg semmi, mert nem tudnak öntözni, ha állataik elpusztulnak, víz nélkül ők sem maradhatnak életben. Először csak szomjaznak, aztán már éheznek is. Így elhagyják házaikat, olyan vidékekre vonulnak, ahol van elég víz. Így nem kell drága pénzen vásárolni a tartályokból árult vizet, hanem kútjaikból, patakokból ihatnak, öntözhetnek. Nálunk szerencsére van elég víz, de vigyáznunk is kell a tisztaságára. Földjeinket gyárak, városok veszik körül, ha nem tartják be a törvényt, mérgezik a talajt, a patakok, folyók, tavak vize is mérgező lesz. Ha gyermekeinket nem tanítjuk meg arra, hogy ne dobáljanak a vízbe szemetet, mert elpusztulnak a halak, és a víz, amit otthon isznak, egészségtelen lesz. Így ha ők felnőnek, ugyanerre nevelik utódaikat. A földbe is kerül szemét, ami nem tud elbomlani, így az alatta lévő vízkészlet is mérgezett lesz. Ezért nem lehet sehol sem szemetelni, sem saját lakásunkban, sem udvarunkon, kertünkben. Nem ördögtől való, ha a felnőtteket is figyelmeztetjük erre, ha már szüleik nem tanították meg nekik, milyen óriási következményekkel jár ez. Hiába szerveznek szemétszedő akciókat azok, akik ezt szeretnék megszüntetni, ha a következő percekben már újra szemétdombok vannak földjeinken, erdeinkben, tavak, patakok, folyók mellett. Tiszta vizet ihatunk, megőrizzük saját egészségünket, és a körülöttünk élő világot.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©