Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Varga Lajos

Tanyán

Falun nőttem fel 11 éves koromig, apám harangozó volt és csősz, jártuk a határt, nekünk csipogtak indulót a kis madarak, csobogott a kis patak, voltak tanyák is, ott is járta, masináláskor ebédet vittem.

A zene? Nem volt ára, így vasárnap én nyomtam az orgona pedálját.

A lépés, a lombok, ahogy felkéri a szél táncra, zenél a  világ. Ahogy az emberi élet is alakul, le és fel, bánat, öröm, tespedés, rohanás, így a zongora, a hegedű lassan játszik, ha sétálni indulok, ahol 20 éve lakom, a Vértest takarják ki a felhők, bariton hangon a szél fújt, a télen keményen.

Most indulók dallama cseng a fülekben, a kis ér az óvodát öleli át. Az ágy elringatott, de most lelkesen szurkol, minél több  látnivalót lássak. A családban? Többen tudtak zenélni, a nagypapa citerahangja szól a kis kertek felől. Domb, itt valamikor kis vár állt, most szomorúan zenél a szél az ódon kövek között.

Elhagyom, de a régi idők lehelete még egy darabig érezhető. Sok kő belőlük, mikor lerombolták, a házak falába épült be, új életet gazdagítva, hazavárva a lakókat.

Kavicsos a talaj most, de látszik egy fenyőerdő, a bányató, sok kis faházzal táncra kéri a déli szelet. Elmaradnak a kis kertek, hétvégi házak, apám harmonikája mintha a fülembe szólna. Tehéncsorda legelészik egy hodály után, ők most egy lassú keringőre sem kelnének fel.

Zenés séta.

A tanya, bokrok, virágok kórusa, régen esett az eső errefelé.

A hegyoldal? Egy vidám, élénk dalba kezd, hív a csúcsra, hogy nézzek szét, onnan messzire ellátni.

Akácos, kicsit leülök. Gordonka szól?

Tovább megyek lassan, szép a táj, mint egy szép, eladó sorban lévő lányka,  új zene, Liszt: Szerelmi álmok.

Újabb tanya, a kiskutya barátként fogad, vékony a hangja, mintha szoprán szólamot hallanék. Bokrok, integet az öreg diófa, alatta egy ló, kiscsikója kíséri, galopp, most egy gyors etűd csilingel, ha jól hallom. A gazdasszony tereget, keringve száll a szélben a  dróton a lepedő, és nászinduló szűrődik amonnan.

A fák tele virággal, mint a zeneszerző kottája, kottafejek, jó lesz az idei termés. Cimbalom, régi lemezjátszót látok a gangon. Egy elhasznált kabát van a kerítésen, jobb napokat is láthatott, szólót énekel, egy kis vadgalamb turbékol hozzá.

Nem ő az, aki reggelente a párjával a párkányomon ül? „Jó reggelt, jó reggelt”, mondják, és ismétlik, mint ha refrén lenne.

A rét szélén egy pokróc, kis rádió szól, a Csend című számot játsszák.

A csend? A rét, erdei kis utak, a patakban lassan elmerülő ér mind a csendet, a nyugalmat adják nekem, mindnyájunknak. Vége, és dallam fut át, zenére él, virágzik, éled és nyugszik a világ, mert lüktetni kell, a szívnek és a  való világnak.

Az út? Minden útnak vége van, a mai  utamnak is, elhaló akkordok, amik a felvert pornak altató, nyugtató, lágy  zenét adnak, nekem is nyugalmat, jobban alszom a zenés séta után.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©