Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Tóth Ágnes

Egy nyár végi éjszaka

Augusztus vége felé járunk. Csendes nyár végi éjszaka. A Hold szépen gömbölyödik. Az Esthajnal csillag kíséri útján. Tücsök még szorgalmasan muzsikál. Itt, ott még a panel rengetegben egy-egy késői beszélgetés hallatszik. Körvonalakat rajzol az éjszakai fény a fák köré. Levél sem rezzen. Lassan hűl a levegő, de még így is meleg van. Távolról kutyaugatás hallatszik, majd az utolsó buszjáratok monoton hangja  vész bele az éjszakai csendbe.

Nézem a Holdat, ahogy a nap fényét tükrözi vissza. Rendje van a természetnek. Jó lenne, ha az ember is rendet rakna a fejében, és tudomásul venné, ki az erősebb. Oly tiszta, békés az éj. De ha felkel a Nap, már éget. Ha delelőre ér, már elviselhetetlen a meleg. Árnyékot keres a világ, s kicsit el is csendesedik.

Simogatja lelkem ez a csend. Álmok közé hajt mindenkit. Kipihenni a nap fáradalmait, zajokat.

Nem történt semmi, csak az idő újra megengedte, hogy felfedezzem ezt a törékeny csendet, mikor a természet hangjait oly tisztán lehet hallani.

S míg így elmélkedem a világ dolgai felett, a Hold lassan kisétál nyitott ablakom keretéből.

Repülő éles hangja süvít át az éj kékjén. Ablakom felé lassan araszolgat a hajnal. A tücsök még muzsikál, s utolsó akkordjai lassan álmot hoznak szememre. Majd mindketten elalszunk.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©