Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Stancsics Erzsébet

Türelem

Király Lajos verseskötete

Milyen gyakran okoskodunk, ha mások izgatottak, bizonytalanok az életükben, hogy „türelem, türelem!” – mintha nálunk volna a bölcsesség köve, és ezzel a szóval másoknak mindenre meg tudjuk mondani a tutit!

Király Lajos a 2018–19-es években egészsége terén igen nagy megpróbáltatásokon ment keresztül, amelyeket túlélni és azokból felépülni csak egyetlen dolog által lehetett: a türelem segítségével. A türelem bölcsességét nem másoknak osztogatta, hanem saját magánál tudatosította a hirtelen támadt földindulásban, padlóra kerülésben. Vékony kötete 46 versből áll, amely időbeni sorrendben végigvezeti az olvasót azokon az állomásokon, amelyeket a szerző betegként járt végig.

Nem mindennapi félelmet, fájdalmat, műtétet és kezeléseket kellett kiállnia, amelyek közben bizonyára sokan feladták volna a reménytelennek tűnő küzdelmet. Király Lajos – bár csont-bőrre fogyva – mégis rendelkezik valami olyan belső erővel és tartással, amely megóvta őt a legyőzettetéstől – és ez a TÜRELEM volt. Bár családja, elsősorban felesége éjjel-nappal mellette volt, támogatta, biztatta, segítette, a harcot az életben maradás feltételeiért mégis neki kellett megvívnia. Ezek a harcok olyan természetes életfunkciókért folytak, amelyet az egészséges ember észre sem vesz: pl. evés, ivás, mozgás, beszéd. A szerzőnek mindezeket újra kellett tanulnia azzal a tudattal, hogy ha nem lesz hozzá elég türelme, örökre kiszolgáltatott marad.

Azt mondják, minden rosszban van valami jó. Ez a naplószerű verseskötet mindenkinek okulására is szolgálhat: ne bízzuk el magunkat, mert ez a történet bármikor bárkivel megeshet! S ha más is talpra akar állni, akkor meg kell fogadni Király Lajos útmutatását: mindenben és mindenhez türelem szükséges! Neki még más is segítségére volt, amit tudatosan használt: a költészet áldása. Mint írja előszavában: „A nehéz testi és lelki megpróbáltatásokat történetek és versek memorizálásával tudtam átvészelni. Márciusig néma maradtam. A lélek szenvedett – és csak akkor fakadtak ki belőlem a lélek sebei, a versek. Ekkortól írtam, írtam és írtam…"

Schopenhauer azt mondta: „Minden elalvás ízelítőt ad a halálból s minden viszontlátás a feltámadásból.” Csak találgatni lehet, hogy mire gondolt heteken-hónapokon keresztül a beteg költő, amikor éjszakánként a kórházi ágyon a fájdalmaktól nem tudott aludni, s örült, amikor kinézve az ablakon, az éj ruhája lassan felhasadt, és a félelmetes, éjszakai csend az ágy alá lapult. Újabb nap kezdődött a reményhez és a türelemhez. A helyzetéhez való hozzáállás fontosabb volt, mint a tények. Ez a kis kötet a megszenvedett tapasztalatok verseit tartalmazza, az akaraterő, a türelem harcát az életért. Ez is olyan emlék lesz Király Lajos életében, amely beleégett a lélek szivárványhártyájába minden fájdalmával együtt, de mégis az élet szépségét hordozzák.

Király Lajos élniakarása a lehetetlennel szemben is felvette a harcot. Kálváriájának olvasása közben eszembe jutott Octacio Paz mexikói író gondolata: „A szabadság nem más, mint két szó: az igen és a nem közötti választás.” Király Lajos az „igen”-t választotta a saját magának előírt türelem által. Aki régóta ismeri, az tudja, hogy alapjában véve mindig optimista ember volt, amit a halál mezsgyéjén járva is bebizonyított: legfontosabb a tartalmas, alkotó, örökké változó, mozgásában is gyönyörű élet!

Ezt kívánjuk neki mindnyájan, annak, aki megharcolta érte fájdalmas harcát a REMÉNY és TÜRELEM által…

(Király Lajos: Türelem. Versek 2019. január–augusztus. Biró family K., Bp., 2019, 70 p.)

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©