Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

JÖVŐNK

Tóth Attiláné dr.

Képzeljük el a jövőt!

„Képzeld el, hogy nincsenek  országok, nem is olyan nehéz

Nincs miért ölni, halni és nincs vallás

Képzeld azt, hogy minden ember békességben él

Lehet, hogy csak álmodom, de nem egyedül talán

Remélem velem tartasz te is, és kerek lesz a világ”

John Lennon: Imagine


Próbáljuk meg, szakértők (érintettek) segítségével, elgondolni,  milyen lesz az élete gyermekeinknek, unokáinknak, ükunokáinknak és a többieknek. Az biztos, hogy különbözni fog az életük a miénktől, ahogy a mi életünk is más, mint a szüleinké, a nagyszüleinké volt. Sok-sok évvel ezelőtt a változás gondolatával nem kellett foglalkozni, csak kisebb újdonságok merültek fel, amiket könnyen beillesztettek az élet menetébe; ezek legtöbbször segítették, könnyebbé tették a munkát, a megélhetést. Hozzászoktak az emberek, hogy társadalmi méretekben ne aggódjanak a jövő miatt. Az egyéneket esetleg saját egyéni életük nehézségei fenyegették, amelyek rendezésére esetleg segítséget kaphattak.

Ez a nyugodt világ, a bizalom abban, hogy minden megy tovább a maga jól megszokott útján, már megszűnt. Nagy változások következtek be, amelyek olyan jelentős méretűek, hogy egyszerre hoznak új világot az egész emberiségnek, az emberiség minden tagjának. Gondoljunk néhány olyan tényre, amely a mi életünkben vált fontossá, például a mobiltelefon. Ha elmesélem az unokámnak, hogy „azt a bácsit, akit most látsz a képernyőn, én egyszer az Alagút Clark Ádám téri bejáratánál háromnegyed óráig vártam, vívódva a méreg és az aggódás között”, akkor hanyagul odaveti, hogy miért nem hívtad fel a mobilján. Tényleg, miért is nem? Vagy gondoltuk mi, akik a hatvanas években már felnőttnek számítottunk, hogy a szemét ennyire elárasztja a világot, és már azon kell gondolkozni, hogy talán hagyjuk el a Földet.

Az a régi mondás, hogy csak egy jövő van, ma is igaz, de egyáltalán nem megnyugtató, sőt aggasztó és idegesítő tény. Nem az a probléma, hogy lesz-e jövő vagy sem, hanem az, hogy milyen lesz az. Ez a probléma már nagyon fontossá vált az utóbbi időben. Olyan gyors változások rohannak el mellettünk, amelyek sodornak, és mi ijedten haladunk; mi lesz ebből, kérdezzük magunktól. Egyre többen foglalkoznak a tudományok területén is azzal, hogy felrajzolják a jövőt az emberiségre vonatkoztatva, vagy egy vállalatra nézve. Születnek a 400–500 oldalas könyvek az emberiség jövőjéről, és előírás, hogy minden vállalat készítsen saját magáról jövőtervet.

Tudnunk kell, hogy a jövőt nem ismerhetjük, mert még nincsen, még csak gondolkozhatunk róla, még csak elképzeléseink lehetnek. Ismerjünk meg néhány mostanában született tanulmányt, amely megpróbálja megjósolni a jövőt! Ezek nagyon különböznek majd egymástól attól függően, hogy a mostani életünknek mely részét tartják fontosnak, meghatározónak a szerzők. Némelyekre azt fogjuk mondani, hogy ugyan már, ez lehetetlen, másokon hosszasan elgondolkozunk. Lesznek olyanok, amelyek egy szép és barátságos világot írnak le, mások fenyegetően sötét fellegeket terítenek ránk, vagy lesz olyan is, hogy nem tudjuk majd eldönteni, hogy szép-e a felvázolt kép, vagy inkább aggódjunk miatta.

Vágjunk bele, ismerjük meg a jövőképeket, amelyek csak képek és nem maga a jövő!


(folytatjuk)

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©