Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

V. Nagy Ágnes

A berliner kendő

A teraszon szárad, fújja a szél. Simogatja a vasárnap délelőtti Nap. Jó, friss illata lesz.

Meg-megrázogatom, hogy hosszú, körbe-körbe lévő rojtjai elrendeződjenek. Ki-kilesek rá, mert néha megpihennek rajta a cinkék, magokat kereső verebek. Csak le ne piszkítsák!

Szép bordó színe még szebb, ahogy rásüt a Nap. Puha, vastag fonalból készítették több évtizede. Nem akármiből, gyapjúból! A rojtok felett, a szélein, apró labdácskák adják díszítését a csipkeszerű kötés tetején. Teszik még melegebbé ezt a kendőcskét, melyet nagyszüleim korában viseltek. Nagymamámnak is volt, fekete színű. A télikabátot helyettesítette. Meleg volt, mint egy kályha, s úgy kötötték magukra a nők, hogy kezük szabadon legyen, s jól tudjanak benne mozogni, cipekedni. Gyakran ők maguk kötötték saját részükre. Volt belőle több fekete, sok barna és ritkán bordó színű is.

Vajon ki készíthette? Nem mai darab, annyi idős biztos van, mint én! Gyönyörű munka, akárki alkotta! Kik viselhették? Egy hölgyet tudok, aki már valószínű, hogy koránál fogva nem él. A lányának ajándékozta, aki pár évvel fiatalabb csak nálam. Néhány macskaszőrt is leszedtem róla, talán az is melegedett viselője ölében, vagy rácsücsült, a fotelban heverészve. Ma már nem divat ilyenben járni. Talán Erdélyben s az Alföldön hordják még! A csikorgó hidegben jól jön. Nekem mindig nagyon tetszett, mert meleget adott viselőjének. Védelmező ruhadarabnak tartottam.

Sok évvel ezelőtt egy fiatal erdélyi párral találkoztam. Ottani viseletben voltak. A fehér blúzos, magas hölgy derekát egy koromfekete berliner kendő ölelte.  De szép! Ha nekem ilyen lehetne! – tátottam el a szám. Ritka kincs ez ma már, mint jeleztem. Azoknak mindenképpen, akik szeretik a múlt portékáit. Talán egy-egy régiségkereskedésben használt ruhák között még fellelhető.

Néha még eszembe jutott, hogy jobban utána kéne nézni, de gondolataimat kiszorították a meglévő modernebb viseletek.

S mi történt? Egyik napról a másikra tulajdonosa lettem ennek a bordó remekműnek. Ajándékba kaptam egy kedves barátomtól, pedig nem tudta korábbi vonzódásomat ehhez a hasznos és szép kézimunkához!

Majd betakargatom vele magam a hideg, téli estéken.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©