Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Tárkányi Imre

ANEKDOTÁK

Király Lajos prózái

Hat fejezetből állnak Király Lajos elegáns, vékony könyvének történetei. Gyerekkor, középiskolás időszak, zalai és budapesti történetek, majd a biztosítónál eltöltött években megtörtént vidám események, végül édesapja humoros „szösszenetei”.

Anekdoták a könyv címe, az előszó szerint némelyik régebbi alkotás, és van, amelyik 2017 után íródott. Király Lajos elmúlt évi betegsége után – melyről előző kötetében versekkel, vallomásokkal emlékezett – meglepő ez az anekdota gyűjteménye. Jelzi a szerző életingenlő, a fájdalmakat is legyőző mentalitását, egészséges humorát.

Miről is „mesél” nekünk a szerző? A gyerekkori történetek egy pajkos, barátjaival együtt rakoncátlankodó Király Lalit mutatnak be. A bélavári kis srác háromévesen indul „világot látni”. Vonatsínek mentén halad, félelem nélkül – közben játszik egyik pajtásával. Hamarosan megtalálják, és pofonnal, elnáspángolással fejeződik be a „felfedező” útja. Pajtásaival együtt apró köveket raknak le a sínekre, és élvezik a dübörgő vonat alatt felcsillanó óriási szikrákat. Fára mászik, madártojásért. Földet érés után a szájában hozott tojások összetörnek, kénytelen kiköpni az apró, már mozgolódó madárfiókákat. Számukra – ebben az ifjú korban – élvezet a cigarettázás, amelytől köhögő-rohamot kapnak… Gyerekkori olvasmányokat utánozva indiánosdit játszanak és „kémek” üldözését. Gátépítés – sárcsatával –, tavasszal hóvirág szedés, tehenek legeltetése – Király Lajos emlékei.

Középiskolás évek. Természetesen a  lányok! Mert az ifjú Lajosnak igen sok leány tetszett. Az éppen soros fruskával néha még a kirándulóbuszt is lekésték, mert éppen egy árnyas parkban csókolóztak, mindenről megfeledkezve… De szeretettel emlékezik tanáraira is, különösen a kémiát oktatóra, aki osztályzataihoz, felelés után mindig írásos megjegyzést „mellékelt”.

Zalai ÁFÉSZ-történetek. Esküvői mulatságon történik: az egyik koszorúslányt „megmentette” ügetlen partnerétől, bizonyítva, hogy ő sokkal jobban tud táncolni. A mulya fiú édesanyja szemrehányóan, kissé erélyesen vonta felelősségre. Lajos kikérte magának, és otthagyta a lagzit.

Érdekesen írja meg Király Lajos az ő különös házasságkötését, a hirtelen elhatározással „elkövetett” esküvőjét, amely csupán két tanú jelenlétében zajlott le – és ami a mai napig tart!

Budapesti és más történetek. Két érdekes írás. Az egyik egy tájszólással beszélő asszonyról szól, aki kissé frivol kifejezésekkel érdeklődik a kis községekben lehetséges munkáról.

Király Lajos 1989-ben részt vett a Phenjanban rendezett Világifjúsági Találkozón (VIT). Egy autóút során sikerül – az apró szabálytalanság ellenére – elkerülni megbüntetésüket, Lajos határozott közbelépése következtében. Valaki hálából kijelenti, hogy tiszteletbeli cigánnyá fogadják!

Amikor pedig biztosítási üzletkötőként dolgozik, ismét furcsa helyzetekbe kerül: Tárgyalás egy kedves asszonnyal biztosítási ügyben. Hirtelen váratlanul megjelenik a férj, kissé italosan – és azt gondolja: Lajos a felesége kedvese! Újabb pikáns történet: egy megbeszélt időpontban becsönget a lakás ajtaján. Meztelen nő nyit ajtót, a kedvesét várta, nem a biztosítót. Lajos kénytelen távozni…

Végül az édesapa töténetei: hogyan érte el a katonaságnál, hogy a szeretett mákostésztából három adagot kapjon; milyen hatással volt idősebb Király Lajosra az almabor. És még néhány vicces „apai” mondás.

Király Lajos könyvét utazás közben, ahogy mondani szokás, egyszuszra el lehet olvasni. Vele együtt derülünk a történeteken, mert – ahogy írja – „az érdekes, furcsa, kellemes, vidám vagy tanulságos emlékekre pedig mindig is emlékezünk”.

(Király Lajos: Anekdoták. Biró family Nyomda és Könyvkiadó,  Bp., 2019, 72 p.)♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©