Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Csató József

A 2020-as esztendő elé

Lassan leperegnek a napok a 2019 évi kalendáriumban. Közeledik a Karácsony, a családok ünnepe.

Sok piros betűs ünnep van már a mostani naptárban, de a karácsonyi mindenképpen kitűnik a többi közül.

De miért is tűnik ki?

Elsősorban azért, mert ezt tartjuk igazán a legnagyobb családi ünnepnek. Ilyenkor mindenki nagy várakozással készülődik december 24-e estéjére, amikor is a fenyőillatú szobában összejön a család apraja-nagyja. Kigyúlnak a fények ilyenkor nemcsak a karácsonyfán, hanem a szívünkben is.

Egy kicsit mindenki magába száll és számvetést készít, hogy vajon mit is hozott ez a 2019-es esztendő.

A számvetést elkészíteni nem könnyű feladat, de mindenki a saját lelkiismerete tükrében láthatja: mit tett annak érdekében, hogy családja előrébb jusson. Hogy megőrizhesse a családi békét, egymás megbecsülését, tiszteletét.

Ha a mérleg pozitív, akkor egy kicsit nyugodtan hátradőlhet az ünnepek alatt, és kipihenheti a rohanó napok bizony sokszor idegesítő fáradalmait is.

Természetesen nem lehet minden csodaszép az életünkben. Magunkat csapnánk be, ha így gondolkodnánk!

Bizony voltak és lesznek még nehéz, küzdelmes napok, amelyek feladatait meg kell majd oldanunk.

De a Karácsony fényében egy kicsit bizakodóbbak vagyunk és leszünk! A csillagszóró fényei megvilágítják a karácsonyi áhítattal tekintő gyermekeink, unokáink arcát. Ők mindig izgatottan várják ezt a napot, és örülnek az ajándékoknak.

De talán mégsem az ajándékok a legfontosabbak ilyenkor. Az összetartozás ereje, egymás megbecsülése mindennél többet ér.

A közös ünnepi vacsora elfogyasztása utáni beszélgetés emlékezetes marad.

Ezt a hangulatot kell megőriznünk még akkor is, ha az ember élete nem csak ünnepekből, hanem leginkább a dolgos, szürke hétköznapokból tevődik össze.

Fővárosunk, Budapest, városaink idén is nagyszerűen felkészülnek a karácsonyi és az újévi ünnepekre.

A belváros és a környező utcák ünnepi dekorációi nagyon szépek. Eddig ilyet főleg csak Bécsben, a német, a svájci és a francia nagyvárosokban láthattunk. A karácsonyi fények bevilágítják az egész várost.

Az ünnepi forgatagot szemlélve láthatjuk, hogy a városok polgárai készülnek az ünnepre az adventi időszakban. Arra az ünnepre, amely összehozza a családokat, hirdeti az együvé tartozást. A békességet és a szeretetet.

Ne aludjanak ki ezek a fények, ezt kívánjuk! Maradjon meg a lelkesedés, a békesség, egymás tisztelete a 2020-as esztendőben is. Mert enélkül nem juthatunk előrébb az új esztendőben sem!

E gondolatok jegyében  boldog, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket és eredményes, békés új esztendőt kívánok a Kláris irodalmi-kulturális folyóirat olvasóinak, a családtagoknak, a barátoknak és  ismerősöknek!

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©