Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Tárkányi Imre
    
AZ 50-ES VILLAMOS IGAZ TÖRTÉNETEI!

Dedik János könyve

Érdekes könyvvel lepte meg olvasóit Dedik János. Kicsit hosszú a címe: Az 50-es villamos igaz történetei! 2005–napjainkig. Események, gyűjtemények. Nos, Dedik János, aki Mongóliában a Magyar Földtani Expredícióban vett részt, Kínában turistaként járt, Giuneában, sőt Kongóban is dolgozott kiküldetésben, később a Párizsi Konzulátuson ügyfélfogadó volt – íme, most itthon, Budapesten, az 50-es villamoson figyeli az utasokat, írja történeteit.

A könyv elején néhány adat az 50-es villamos több mint százéves múltjáról. 1887-ben indult (lóvasút), később különböző útvonalakon közlekedett. Volt idő, amikor a Nagyárad tér volt a végállomás, 1980-tól a pestszentlőrinci Béke tér és  Határ út útvonalon jár 24 megállóval és 26 perces menetidővel. Hosszúsága 8 kilométer.

Következzen néhány érdekes, vicces történet, melyeket Dedik János megfigyelt és lejegyzett. Telefon: A telefonáló férfi nejével közli, hogy éppen a 3-as villamoson utazik, nemsokára hazaér. Többen közbeszólnak, hogy ez az 50-es villamos. Vita alakul ki, a történet végén  csak az nem lesz világos, hogy a férfi vajon miért hazudott a feleségének. Hiúság: Egy szépasszony kényelmesen sminkeli magát, miközben fiatal fiúk leplezetlenül bámulják. Parfümöt is permetez magára! A férfiutasok már csak őt figyelik, nem is törődnek a leszállással. A szemtelen gyerek: Erőszakos kisfiú ülőhelyet követel magának, miközben édesapja másfelé bámul. Vita alakul ki a jómodorról, amelyet az apánál hiányolnak. Az Emberség c. írás a villamosvezetőről szól, aki hirtelen fékezve megakadályozott egy karambolt. A szabálytalanul közlekedő autóban egy kislány ájuldozott, a villamosvezető élesztgette, vízzel itatta, miközben az utasok egy részue – akik nem látták az eseményt – szidják a vezetőt.

Dedik János személyes érintettségű történetei: Bevásárolt, és várta a villamost. Hirtelen meglökte valaki. Amikor felszállt a villamoskocsiba, észrevette, hogy hiányzik a táskája tetejéről a macisajt! Azon morforndírozott: a tovaj jóllakott-e a sajttal, vagy csak még éhesebb lett?

És ismét bevásárlás után. Dedik a zsúfolt 50-esen végre üres ülést talál. Egy idős bácsi dülöngélve kapaszkodik. Az író megsajnálja, át akarja adni a helyét. Kiderül, hogy a „bácsi” a fiatalabb. De úgy, dülöngélve is szrogalmasan érdeklődik: „Hányszor megy ki éjszaka? Dedik zavartan válaszol, a kérdező pedig tovább faggatja, teszi fel neki az intim kérdéseket. Az utasok kuncogva figyelik a párbeszédet. (Kellemetlen helyzet)

Számos telefon-történet szerepel a könyben: kedves udvarlások, szakítások – mindez a mai mobilos világban, az utasok érdeklődésének közepette. Még egy kellemetlen helyzet a Tejszín c. írásban. János ismét vásárol. A táskája tetejére helyezi a finom tejszínt. A táskát az ölében tartja. A tejszín (persze) csöpögni kezd, benedvesítve nadrágjának elejét. Kényes helyen egyre nagyobb a folt, a hölgyek diszkréten mosolyognak… János zavarban volt – a tejszínes doboz teljesen kiürült.

A mulatságos írások végén Dedik János mint villamosvezető szól az olvasókhoz – elmondva „bánatát” a sok szidás miatt, melyeket az utasoktól kap. Mit kifogásol a kedves utas? A gyors ajtóbecsukást, a kocsi tisztaságát, a hideg-meleg időjárás nem megfelelő kezelését (fűtés, ablaklehúzás). A „villamosvezető” viszont figyelmeztet a szabálytalanságokra, például az állatokkal való utazásra, a szájkosár, póráz hiányára.

Dedik, a villamosvezető barátságos és megértő… A recenzens pedig – aki egykor maga is sokat utazott ezen a járaton – emlékeit idézve, mosolyog a kedves történeteken. Igaz, akkor még 45 percig tartott az utazás, a korai munkába indulás elálmosította – és jókat aludt  a kedves 50-es villamoson…

(Dedik János: Az 50-es villamos igaz történetei! 2005–napjainkig. Események, gyűjtemények. 2017–2018. Szerk.: Gidai Gyula. Képek, grafikák: Vasváry Ildikó. Bp., 2018. 108 p.)

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©