Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Láng Miklós

Hírünk a világban

Kellemes időtöltésem a térképek böngészése. Van az interneten földrajzi feladatsor is, aminek legtöbbje nehéz számomra. Miért? Mert gyenge a memóriám. A világtérképnek van olyan területe, amelyen egyáltalán nem tudok eligazodni.

Országok tömege, amelyekről semmit sem tudok. Meg sem találok a térképen. Az internet szerint 195 ország van a világon, ebből hazánk a 109. helyen szerepel, azaz nálunk kisebb országból még 86 van. Csoda, hogy a világ nagy részén nem is hallottak Magyarországról.

Vagy mégis?

Bizonyos, hogy 4 évenként, az olimpiai játékok után hírre kerülünk, és sokan megkeresik hazánkat a térképen, hiszen az emberek szeretnék tudni, hogy hol is van az az ország, amelyik ilyen sikert ért el. Tehát nagy szerepe van a sportnak hazánk megismertetésében. Volt idő, amikor a foci – Puskás – vitte a hírünket. Aztán jött Bíró a golyóstollával, amelynek híre szétrepült a világban, és az írószerszám világszerte a Biró nevet kapta, miközben sokan nem tudják, hogy a feltaláló magyar.

Világhírre tett szert a Rubik kocka is, és feltalálójáról bizonyosan sokan nem tudják, hogy magyar. Nincs még egy játék, ami ilyen hírre tett szert.

Érdekes a Tokaji bor híre. Borunk az egész világon elterjedt, ám nevét inkább csak a szakemberek ismerik. Sokfelé jártam a világban, de az üzletekben Tokaji borral még sehol sem találkoztam.

Nem tudom itt felsorolni a Hungarikumok hosszú sorát, de aki azt áttekinti, láthatja, hogy mit adtunk a világnak. Az már a hírverés dolga, hogy ezeket tudatosítsák is a világgal.

A szólás azt mondja, hogy „A jó bornak nem kell cégér” – de ez nem igaz, mert szívós, kitartó reklámozás szükséges ahhoz, hogy szélesebb körben megismerjék hazánk remek kínálatát.

Sokfelé magyar termékként ismert a szegedi paprika, vagy a kecskeméti barackpálinka. Jót tenne ezeknek a külföldi nagyobb hírverés!

Hírünket olykor történelmi események viszik el, mint 1848, vagy 1956. Sajnálatos, hogy Trianon csak a mi szomorú emlékünk, ami a felnövő ifjú nemzedékünknek már semmit, vagy alig jelent valamit.

Magyar turisták tízezrei járják a világot: fontos, hogy valameny-nyien a jó hírünket vigyék! Az ő magatartásukból ítélik meg az országot.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©