Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Szencsák Erika

Békés tájképek

Kedvenc tájképeimhez tartozik a zöldfüves domboldal fehér birkákkal, valamint az augusztusi szalmabálák a levágott búzaföldön, napfényben fürödve. A kettő nem kombinálható, egyszerűen mások a színek, mások a táj elemei. De ami közös bennük, az az, hogy mindegyik a béke manifesztációja. Nekem főleg a szalmabálás táj jelenti ezt, mert az olyan igazi alföldi, és az már jobban beleivódott a tudatomba. Hozzáadódnak az augusztusi nyár meleg színei, azok az érett, izzóan sárga színek, no meg a végtelen tér, amiben benne vannak. Mögöttük összeér az ég a földdel. Nagy szabadsága ez a szemnek, aminek semmi nem vet gátat.

Ha csak a vonatból látom elsuhanni, akkor nem hallom hozzá a zsongást, ami körülveszi őket: darazsakat, legyeket, tücsköket. Nem is a madárdal az, ami jellemzi ezt a képet, hanem ez a rovarkoncert.  Meg a mozdulatlanság. A domboldali birkák állandóan változtatják a helyüket, de a szalmabálák állandóságot mutatnak. Az egyik fotón ugyanúgy néznek ki, mint egy másikon.

És azért is kedvesek az ember szívének, mert a bőséget érzékeltetik, az aratást, a betakarítást, ezzel biztosítva az élelmet. És számomra a békét is szimbolizálják. Azt sugallják, hogy azon a helyen nincsenek harcok, nem égetik fel a földet, van ideje beérni a terménynek és van, aki betakarítsa azt. Ezért mondta a molnár már Kinizsi Pál korában is, hogy van munkája, és ezt köszöni a királynak és a népnek. Az embereknek, akik keményen megdolgoznak mindezért és az uralkodónak, aki a békét biztosítja. Egyszóval ha Toszkánát a napraforgók jellemzik, akkor nekem az Alföldet a még a tarlón hagyott szalmabálák. És ez egy nagyon megnyugtató kép. Semmi nem zavarja meg a lélek szélcsendjét.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©