Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Jenei András

Gyógyítani szavakkal is lehet

Árvay Mária könyve

Léteznek emberek, akik már azzal is képesek példát mutatni, ahogy nap mint nap megmutatják: élni jó és élni szép! Azzal együtt, ha nekik a sors más életutat szánt, mint sokunknak…

Amikor ázunk egy buszmegállóban és még lecsap ránk az előttünk elzúgó autó, mérgelődünk, hogy mekkora bosszúság ért? Amikor nem kapjuk meg a kedvenc felvágottunkat egy boltban, vagy amikor a vonaton csak ott van ülőhely, ahol pont a sze-münkbe süt a Nap, elége det lenkedünk? Esetleg sok a lépcső egy emeletre, ahol dolgozni is kell majd egész nap?

Árvay Máriát azért becsülöm (bevallom, néha irigylem is), mert bármikor olvasom sorait (szólja-nak azok lovaglásról, életbeli pillanatokról, véleményeiről, a világ-ról, vagy éppen olyan életbölcsességekről, melyeket könyvében olvashat majd bárki), olyan erő-sen és természetesen árad belőlük a pozitív életkedv és vidámság, öröm, hogy abból a nap, az év minden pillanatában képes bárki erőt meríteni. Nem megunt he-gyibeszédek hangzanak el tőle, hanem olyan apró ötletek, vidám történetek, segítő meglátások, tanácsok, melyek minden élethelyzetbe beilleszthetőek.

Ha pedig csak elmerengünk rajtuk, mert éppen mi is pozitívak vagyunk, akkor is elmélyíti azt, amivel mi magunk is legyőzhetetlennek érezzük magunkat. Mesélnek gyerekként felnőtteknek, felnőttesen gyerekeknek, de mindben ott lehetünk mi magunk!

Írásai könnyedek, nem erőszakosak, és idővel akkor is meggyőznek minket, ha az első reakciónk az ösztönös ellentámadás: ez nekem nem megy!

Mit kér ő cserébe mindezért? Csupán annyit, hogy fedezzük fel azt a jót, azt az örömöt, kedvességet és vidámságot, amitől a hétköznapok ránk nyomuló szürkesége kiszíneződik, amitől a hideg éjjel csillagosan felszikrázik, amitől a mozgás öröm lesz, és amitől meglelhetjük az élet apró örömein át magát az életet!

Legyen ez egy íz, egy kép, egy hang, egy illat, vagy éppen egy emlék, esetleg bármi más, amiben önmagunkra ismerhetünk.

(Árvay Mária: Gyógyítani szavakkal is lehet. http://mek.oszk.hu/17700/17746)

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©