Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ZENEMŰVÉSZET

Ladányi Maya

A zenéről

A zene gyakorlatilag az egész életem meghatározója. Egészen kicsi koromtól kezdve, amikor megszólalt egy számomra kedves dallam a rádióban, nem bírtam magammal. Drága nagymamám ha élne, tudna mesélni rólam és a mikrofonnak használt vasaló zsinórról…

Talán másnak is vannak hasonló élményei.

Egy ősi kínai közmondás szerint „Amelyik otthonban zene szól, ott apa és fiú között szeretet honol, s ha a nép is zenél, harmónia uralkodik az emberek között.”

Zenében mindenevő vagyok. Legyen az komoly zene, vagy bármelyik könnyű műfajhoz sorolható muzsika, csak szóljon, és ha lehet, színvonalas legyen.

Néhány napja nézelődtem a neten, és megragadott egy latinos külsejű, szombrérót viselő, pelenkás kisgyermek, akinek bekapcsolták a zenét. Abban a pillanatban beindultak apró kicsi lábai. Ahogy illegette magát – persze ritmusra –, ahogy rázta pici fenekét, amekkora átéléssel ringatózott!… Látszott rajta, hogy élvezi. Minden pillanatát. A vérében van a zene… Ezek a kis tehetségek már az anyukájuk hasában magukba szívták a ritmust.

Egy amerikai zenepedagógus, David Huron nyilatkozott úgy, hogy „Nincs a földön olyan (bármennyrie is elszigetelt kultúra), ahol az emberek ne zenélnének, ne dobolnának, ne készítenének valamilyen zenélésre alkamasított hang-szerszánot.” Ez valóban így van. Ugye, mindenki kipróbálta kis korában az anyukája fedőit. Mi is kipróbáltuk. Arra azért vigyáztunk, hogy maradjon rajta zománc. Minden fedő más hangot adott összeütéskor. Vagy egy üres, fejreállított hordó tetején két, nagyméretű fakanállal való dobolást, ritmikus próbálkozást. És amikor felfedeztük, hogy az üvegpohárhoz érintett kanál milyen kellemes hangot ad! Persze, a vékonyabbak magasabb hangot adtak, de arra aztán nagyon kellett vigyázni. Nagyon könnyen törtek.

Ti is zenéltetek fésűvel? Csak egy megfelelő méretű és vastagságú selyempapír kellett hozzá. Hogy mennyire csiklandozta az ember ajkait!

Luther Márton szerint „A földön semmi sem alkalmasabb, hogy a szomorút vidámmá, a vidámat szomorúvá tegye, hogy bátorságot nyújtson a csüggedőnek, büszkeséggel töltse el az alázatost, kisebbítse az irigységet és gyűlöletet, mint a zene.” Bizony! A léleknek nagyon nagy szüksége van a zenére. Az akkori lelki állapotunknak megfelelő dallamokra. Ha ingerültek vagyunk, nem is nagyon tudjuk elviselni, ha valami zörej van körülöttünk. Akkor még a zene is zörejnek hallatszik, akármilyen kedves zeneszámunk megy a rádióban.

Amikor feszültek vagyunk, érdemes pihentető, nyugtató, relaxációs zenéket hallgatni. Az agyi hullámokat lecsillapítják, az idegrendszert megnyugtatják, a stresszt feloldják. Segítségével ellazulunk és pihentek leszünk. Sokaknak inspiráció tanuláshoz, alkotáshoz, és persze a gyakran emlegetett harmónia eléréséhez.

A meditáció és a jóga mellett a legkellemesebb lazulási lehetőség.

Kodály Zoltán szerint „A zene célja nem az, hogy ítéletet mondjunk róla, hanem, hogy táplálkozzunk vele. A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekre csak a zene világít be.”

Azt a megfogalmazást is Kodálytól hallottam, hogy nem lehet egészen boldog ember, akinek nem öröm a zene. Erre az öröme azonban tanítani kell az emberiséget, mert magától nem jut el odáig.

Egészen felfokozott lelki állapotba kerülök. amikről a zenéről írok. De egészen biztos vagyok abban, hogy nemcsak nekem okoz ekkora örömöt, hogyha erről a témáról van szó. Minden életszakaszban vannak kellemes emlékeim, de nem elegek! Annyi, de annyi koncertet kihagytam. Nem engedhettem meg magamnak, hogy annyit áldozzak a zene oltárán. Ma már másképp gondolom. Mennyi lehet még hátra az életemből? 5, 10, 15 vagy 20 év? Az is lehet, hogy kevesebb, de a is lehet, hogy több. Nem foglalkozom vele. Ami még hátra van, szeretnék minél több csodálatos muzsikát hallgatni.

Ebben nagy segítségemre van a számítógép. Egy nagyon hasznos találmány. Sokat segít nekem abban, hogy bármikor, a hangulatomnak megfelelő dallamot találjak rajta. Aztán majd, ha időm engedi és szerencsém van, eljutok néhány olyan koncertre vagy előadásra, ami kimaradt az életemből.

Dr. Papp János szavaival élve: „A zene élmény, a zene alkotás. Amíg magunk nem zenélünk, és testünket nem járják át a hangok, csupán megfigyelők, utazók és nem résztvevői vagyunk a nagy misztériumnak”. Bizony, néha irigylem is azokat, akik valamilyen hangszeren tudnak játszani, s persze, csodálom is őket.

(Talán még nem késő, hogy kipróbáljam valamelyiket.)

Bárdos Lajos fogalmazta meg a legszebben: „Zene nélkül lehet élni, de minek?”


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©