Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Krasznai Sándor

Napjaink nyaranta

Úgy gondolom, szinte valamennyiőnk agyába úgy égett be a nyár, mint a szabadság eszménye. Hiszen fiatalon, amikor évközben tanultunk, a nyár nagy része szünidő volt, olyankor szabadon tehettük dolgainkat. Éppoly nagyszerű volt az erdőjárás, a focizás az elhagyott temetőben, vagy a strand reggeltől estig. Pár forintból ettünk valamit ebédre, hiszen otthon úgyis bőséges vacsora várt bennünket.

Ez lett a minta, az etalon, amelyet igyekszünk ma is betartani, utánozni. Sokat kirándulunk. Gyakran csak Debrecen környéki területekre. Tavak, erdőségek, ligetes területek vagy épp az új stadion környéke, ahol esőben is tető alatt lehet egy jót sétálni. Vekeri-tó, Fancsikai-tó nyújtanak természet közeli élményszerű kikapcsolódást. Vadkacsák, vadlibák szállnak le a vízre, néha pár hattyú is megjelenik, és méltóságos testtarással úsznak a tóban. Nagy ritkán riadalom támad, ha feltűnik az égen egy-egy rétisas. Sétálsz a tóparton, átballagsz a nagy fa-hídon, és közben boldognak érzed magad, mint aki beolvad a természet elemei közé, megmerítkezel annak szereplői közt, hogy élményként magaddal vidd azt a szépet, jót, ami áthatja mindened.

Ha kicsit több időnk van, vár- és templomromokat látogatunk, melyek régi időket idéznek meg. Ezekből van aránylag sok, csak meg kell találni őket. Ha ott vagy, fantasztikus élményben lehet részed. Próbálj elmerengeni a régen élt emberek problémakörét felidézve, érezd a múlt hagyatékát, technikai berendezésektől mentes világát.

„A nyár az én szerelmem, égek érte
halálhozó csókjára szomjazom,
erdőket áldozok szilaj tüzének,
bár ajkam is hamvadna el azon.”
      (Kosztolányi Dezső: A nyár)

Kosztolányi is nagyon szerette a nyarat. Nyáron valahogy köny-nyebb, egyszerűbb. Egy szalonnasütés, vagy egy bogrács étel elkészítése végképp meg tudja varázsolni a hangulatot. Ha még elbeszélgethetsz barátokkal a régi szép időkről, az maga a csoda.

„Ily gyorsan betelik nyaram.
Ördögszekéren hord a szél –

csattan a menny és megvillan
kék, tünde fénnyel fönn a tél.

                     (József Attila: Nyár)

Ő már mennyivel kétkedőbb. A nyár özönében már a tél közeledtét sejti. Talán József Attila pesszimistább, mint Kosztolányi?

Talán mindannyian azért szeretjük a nyarat, mert a legszebb, legközvetlenebb, legemberközelibb évszak, és mert valaha ez az évszak volt a legszabadabb.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©