Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Kovács László

Magasles

A madárfészek egy ágvillában helyezkedett el, egészen fent, csaknem a fa legtetején. De lehet-e akadály egy nyolcéves fiúcska előtt? És Fricike is nyolcéves volt már! Amint észrevette a fészket, kiszaladt a házuk elé az utcára, lehúzta a szandálját, lábával-karjával átkulcsolta a fa törzsét, és egy percnyi ügyes mászás után felért a fészekhez.

A fészekben négy darab, fehér alapon fekete foltokkal tarkított apró tojás lapult. Kinyújtotta feléjük a kezét. Egyet kivett. S mivel incselkedett vele a kisördög, a tenyerébe szedte mindet. Megvolt a zsákmány! Kedvtelve nézegette, aztán – mit is kezdjen velük? – szép sorban óvatosan visszarakta őket.

Figyelmét ezután a fa másik érdekessége felé fordította, ami nem volt más, mint az érő cseresznye. Java már megpirosodott, Fricike a keze ügyében levőkből is kényelmesen szedhetett. A magokat a markába köpte, aztán megcélozta a házuk tetejét. A magok nem repültek messzire, pattognak lefelé egyik ágról a másikra, le a járdára, amelyen éppen senki nem jött arra.

Egy méh repült Fricike elé, és ott körözött-zümmögött a feje körül. El akarta hessegetni, de megcsúszott és felhorzsolta a lábszárát. Fájt a keskeny piros csík, a fiúcska szemét elfutotta a könny. Halkan sírdogált. Mit szólnak a szülei, ha majd hazajönnek a munkából? „Megint rosszalkodtál?” Mit szól a nagymama? És a nagypapa? Még jó, hogy nem hallják, hiszen most bent vannak a házban, az egyik főz, a másik süt.

A fa alá ekkor ért oda a postás, egy behemót, bivalyerős ember. Nagyhangú, közeledtére még a legnagyobb kutyák is legfeljebb vakkantani merészeltek.

– Na, te gyerek! Mi a baj? Nem tudsz lejönni, mi? – dörrent felfelé a hangja.

A fiúcska nem szólt semmit. Letekintett a házuk udvarára, nem jött-e még ki a nagyapa, ahogy ígérte. Szétharapott egy cseresznyét, és bekente vele a lábát. Aztán még egyet. Jól esett, megnyugtatta. Várta, hogy elmenjen a postás, mert el akarta pöckölni a magokat, de úgy, hogy véletlenül se találja el. Még csak ez hiányzott volna! De a postás nem mozdult, sőt beszédbe elegyedett valakivel. „A tanítónéni!”, ismerte fel szapora beszédéről Fricike.

– Fent ragadt a fán a gyerek, sír, hogy nem tud vagy nem mer lejönni – világosította fel a postás, és két kézzel megragadta a fa törzsét, és megrázta.

Fricike megkapaszkodott.

A tanítónéni felnézett.

– Csak nyugodtan, kisfiam, ne izgulj, nem fogsz leesni. Elmagyarázom, hogyan tudsz szépen, ügyesen, baj nélkül lejönni… – mondta, és taglalni kezdte a teendőket. – Első: óvatosan tedd a lábadat a…

– Hohó, nem addig van az! – szakította félbe a lelkesült magyarázatot valaki. – Pont fordítva kell csinálni!

– Ó, maga az, Kiss úr! Jó, hogy jön. Maga villanyszerelő, oszlopokra is mászik, van jó ötlete?

– Nézze, egy biztos, mire a maga magyarázatát felfogja a gyerek, beesteledik, és a sötétben pláne nem fog lemászni. Én amondó vagyok, ha a gyerek nem tud lejönni magától, fel kell menni érte és lehozni. Szóval nem magyarázgatni, hanem érte menni. És nem lerázni – mondta a postásnak. – Nekem csak mászóvasam van, az ide nem jó.

Felszólt Fricikéhez:

– Nyugi, mindjárt kerítünk létrát, addig készülődj! Oké?

A gyerek nyugodtan cseresznyézett, a füle botját sem mozgatta.

– Két házzal odább lakik, Feri, a tűzoltó, neki lesz. Majd én utánanézek, úgyis levele jött – ajánlkozott a postás.

– Jól van, ma szabadnapos, otthon lesz – helyeselt a villanyszerelő.

A tanítónéni aggodalmasan ráncolta a homlokát:

– Hacsak…, hacsak át nem ment a fúvószenekari próbára a szomját oltani.

– Kiderül – mondta a postás, és elindult a tűzoltó háza felé létráért.

Fricike cseresznyézett, közben azért szemmel tartotta a házukat. És lám, botjára támaszkodva a nagyapa épp most biceg ki a házból a kapu elé.

– Jó napot kívánok! – köszönt derűsen a szembejövő postásnak, és magasra emelte a botját.

Fricike erre nyomban lemászott a fáról, felkapta a szandálját, és mint a gyík, hazaszaladt.

– Mondja, Szabó bácsi, ezt hogyan csinálta? – csodálkozott el a postás. – Mivel csábította le a fiút?

– Lecsábítani? Csak jeleztem neki: nagyanyád üzeni, kész az ebéd meg a lekváros bukta.


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©