Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Sipos Mari

ÚJ HANG

T. Tamás Ferenc kötete

Néhány éve ismertem meg egy irodalmi kulturális rendezvényen azt az író, költőtársamat, akinek 2017. októberében én lehettem a beszélgető partnere az Új hang című könyvének bemutatóján. Az informatikus tollforgató könyvének megjelenését az internet segítségével tárta nagyérdemű közönsége elé. Kihasználva azt a tudást, azt a tapasztalatot, ami lehetőséget biztosított a verses, novellás kötet kiadásához. Talán egyértelmű volt a döntés és a legkézenfekvőbb. A könyv az Amazon Printing kiadásában jelent meg a versszerető, olvasni vágyó közönség számára.

A könyv finom, bársonyosan selymes tapintású, ízléses borítóval, mely borítónak a színe figyelemfelkeltő! De ugyanakkor a két szín játéka egybeolvad a visszafogott világos barnától, a halvány tónuson át egészen a sötétebb barnáig. A hátlapján megjelenik egy erdőrészlet a napsütötte fény és árnyék játékával, ahol integetnek a fák, azok a fák, amelyekből a nagyérdemű olvasó számára a papír, a könyv készül.

Kíváncsivá tett, amikor a kezembe vettem a könyvet. Nem is a tartalma, hanem a jó ízlésre valló finom tapintása nyűgözött le első alkalommal. Hosszú percekig csak néztem, ujjaimban finom bizsergést éreztem, ami különlegessé tette számomra az Új hang című könyvet.

Nem nyitottam ki, még gyönyörködni akartam a versek, a novellák selymes takarójában, mert nagy becsben tartom az élő erdő fáiból készült könyveket. Számomra nem csak a könyv volt új az Új hangot adó címével, hanem az érzés is új volt bennem, a semmihez nem fogható öröm bűvöletében.

Forgattam egy kis ideig a kezemben, megnéztem az előlapot, a hátlapot, de még nem rontottam neki a szavak olvasásának. Lassan élveztem ki azt a pillanatot, amit a könyv borítója nyújtott számomra. Belelapoztam, majd újra a borítót simogattam, aztán a hátlapon lévő világos betűkkel összetalálkozott a tekintetem, majd kacérkodni kezdtem, mint egy titkot akartam felfedezni, óvatosan, nehogy megsérüljön az öröm, ami bennem van. Egyszerűsége tette naggyá, és tudtam, hogy sokszor az egyszeű dolgokban rejlik a nagyszerű élmény. Nem csalódtam! Egy kincset tartottam a kezemben, mert nem csak a könyv volt számomra meglepetés, hanem a könyv írója is! Nagyon meglepett, amikor felhívott telefonon, és egy titokzatos találkozót kért. Izgalommal, de magabiztosan mentem a helyszínre a királyok városában lévő belváros szívébe, a Vörösmarty Könyvtár Olvasóterme elé.

Amikor megpillantottam az ötvenes férfit – aki kerékpárral az oldalán érkezett –, kezében az Új hang című könyvel, amit nekem hozott, elolvadtam a büszkeségtől.  Megöleltük egymást, a kerékpár addig szemlesütve állt magában. A levegő érezhetően izzott körülöttünk, szívünket ugyanaz a melegség érzése járta át. A szemünkben, mint a csillagok fénye ragyogott valami, ami egyértelműen mindkettőnk örömét sugározta szavak és mondatok nélkül.

Egy gondolat futott bennem végig, és láttam, ahogy a könyv írója a környezetkímélő kerékpárra pattant, végigszáguldott a városon, leparkolt a könyvtár előtt, ahol évek óta tartjuk az Ősfehérvár Alkotóközösség író-olvasó találkozóit, kulturális rendezvényeit.

Ott álltunk a műemlék jellegű épületek előtt, ahova évtizedekkel azelőtt iskolába jártam. Ott, ahol magamba szívtam az irodalomórák örömteli emlékeit, ahol a nagytudású irodalomtörténész, középiskolai tanár dr. Mohácsi Károly megtanította a magyar és a világirodalmat. Ott aranyozta be a napot T. Tamás Ferenc Új hang című első verses-novellás kötetével, amikor megajándékozott.

A könyv írója az ELTE TTK-n végzett matematika-fizika-informatika szakon középiskolai tanárként. A mai napig tanítja mindhárom szakot, mellette weblapokat tart karban, rendszergazda, mesterpedagógus és közoktatási szakértő. Az alkotó vágya az írás örömművészet, mert megfelelési kényszer nélkül örömből, kedvtelésből születnek versei, novellái a  szabadidő hasznos eltöltésére.

Az író számtalan díj, elismerő oklevél boldog tulajdonosa. A Cserhát Művész Kör-től Art-Ezüst Díjat, Nívó-Ezüst díjat, Aranytoll Díjat kapott, több tucat írása jelent meg a Délibáb Magazinban, a Kláris folyóirat hasábjain, a Kis Lant irodalmi folyóiratban. A Garbo Kiadó, az Albanegra Kiadó, az Országos Mécs László Irodalmi Társulat antológia köteteiben. Németh Nyiba Sándor előadásában, zenei aláfestéssel öt verse jelent meg CD lemezen.

21 éve dolgozik a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Szakgimnáziumában. A téma adott volt számára, ott hevert az osztályteremben, a katedrán, vagy a szürke hétköznapokban, a saját életének történéseiben, emlékeiben. Az írással T. Tamás Ferenc a papírlapokat karcolva bearanyozta az olvasó számára is a napot, amikor úgy döntött, hogy a fiókban összegyűlt verseit, írásait nyilvánosságra hozza. Betekintést ad abba az intim lelki szférába, amit eddig csak magának tartogatott.

A könyvbe belelapozva mosolyogtam, mert néhány írásnak a címe, a tartalma már ismerős volt. Elhangzottak a író előadásában irodalmi napokon, író-olvasó találkozók alkalmával, vagy az általam vezetett Ősfehérvár Alkotóközösség ünnepi programjain. Az El Condor Pasa, A párka csókja, Nézd a győztest, vagy Ez az utam, József Attilához írt versei, írásai.

A művészet, az irodalom mindig az embernek, az emberről szól, az emberközpontú valóságról. A művészet az író számára is egy lényegfeltáró tevékenység, hogy mi a lényeg és a lényegtelen, azt mindig a művész, az ember, az író dönti el. Mint ahogy azt eldöntötte az Új hang című könyv írója egyéniségével, érzelmeivel, érzéseivel, vagy épp a világnézetével. 

Öröm volt megismerni egy új embert, egy új tehetséget, egy új hangot, aki a lelki gazdagságon túl olyan érzéseket, olyan izgalmakat oszt meg velünk első megjelent verses-novellás kötetében, ami különlegessé, szebbé teszi a világunkat, s benne a saját életünket.

Hiszem és vallom, hogy írni, olvasni jó! Vegyük hát kezünkbe T. Tamás Ferenc író, költőtársunk Új hang című könyvét, csodáljuk meg finom selymes borítóját, majd vegyük észre, hogy egy új ember, egy új hang, az új könyvének olvasása által elrepít bennünket egy más dimenzióba az igaz, vagy fél igaz történetek izgalmas, varázslatos tárházába.

(T. Tamás Ferenc: Új hang.  Amazon Printing K., 2017, 186 p.)
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©