Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Varjasi Béla

Csak a lelkünk szabad

A lélek szabadságának gondolatával kapcsolatban először egy táncdal jut eszembe Homok a szélben címmel. Tovább gördítve a gondolatsort, híres emberek sora. Petőfi Sándor sas-lelke, Jelki András, Körösi Csoma Sándor, Marco Polo, Kolumbusz Kristóf és még sorolhatnám. Ők többnyire céllal mentek arra, ahová lelkületük vezérelte. Megismerve életüket láthatjuk, hogy milyen ára volt céljaik elérésének. Mégis biztosak lehetünk benne, hogy sok élmény, elégedettség töltötte el szívüket.

Jó dolog a karosszékből gondolni ezekre az élettörténetekre. Van, akinek fáj a szíve, hogy soha nem lehet része hasonló kalandokban, másnak még a gondolat is ijesztő átélni bármi megpróbáltatást. Álmodozásainkban gyakran előfordul, hogy egzotikus tájakra, csodálatos helyekre, körülmények közé, helyzetekbe képzeljük magunkat, de sajnos marad a képzelet szüleménye. Hiányzik az elhatározás, a tettre készség. Leginkább ez abból adódik, hogy reálisan látjuk helyzetünket, lehetőségeinket.

Akár vágyunk rá, vagy rettegünk tőle, körülményeink meg-határozóak. Bekerülve a munka taposómalmába, csak kihasznált rabszolgának érezhetjük magunkat. Ebből szabadulni csak hatalmas szerencsével, például lottó nyeremény, vagy a nyugdíjas kor elérésével lehetséges. Ekkorra viszont az ember már nem vágyik kalandra, megpróbáltatásokra.

Marad a karosszék és a televízió csatornái, amik távoli tájakra, egzotikus kalandokra repítenek minden áldozatvállalás és erőfeszítés nélkül. Természetesen ez nem ugyanaz, mint átélni, tapintani, tapasztalni a valóságot, de emberek millióinak csak ennyi lehet osztályrésze.


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©