Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Ladányi Maya

Macska és a madárhangok

Picúr, a cica, nagy vadász. Legyen az egér, cickány, patkány vagy éppen valamilyen kis madárka. Neki mindegy, csak kergetni lehessen, és persze utána jóízűen elfogyasztani. (A cickányt nem!)

Beengedtem korán reggel, most éppen nem siettem sehova. Miközben a konyhában tettem a dolgom, gondoltam, bekapcsolok a neten egy kis madárhangot. Nem süt a Nap, legalább a madárcsicsergés derítsen jókedvre.

Az én Picúrom megtorpant a nappali közepén, és lázas keresésbe kezdett… Előjött a vadászösztön. Kémlelt nagyon… Elindult a hang irányába, de csak óvatosan, nehogy elijessze a zsákmányt.

Beosont szép lassan a szobába… körülnézett… Hol van itt madár??? Még tovább osont… a monitor ekkor már sötét volt, nem látott semmit a képernyőn… Mééééég közelebb a hanghoz… Közben járt a feje, hátha máshol fogja észrevenni a szárnyast… Semmi!… Sehol semmi! A farka közben jár jobbra-balra, még egyszer körbenéz…

Nem tudja mire vélni… Felugrik az ágyra… már közelebb van a hanghoz… onnan a székre… Még mindig semmi! Fel a számítógép asztalra… Már közeledik… De mihez! Itt sincs semmi.

Nézi a gépet, majd felfedezi a hangszórót! Na végre! Már nagyon közel van! De madár még mindig sehol!… „A fenébe! Hová dugták ezt a tollast??? Nem látom sehol!” Felágaskodik a monitorra, mögé néz, aztán megszagolja a hangszórót… Nincs madár szaga!

Aztán a másik hangszóró… Itt sincs semmi! Már kezdi feladni… Na, de akkor honnan jön a hang?

Hol van ez a madár!… Megunja. Még percekig próbálkozik, már az ablakpárkányra is felágaskodik, hátha kintről jön a hang… Feladja. Csalódottan keres magának egy jó kis kényelmes helyet.

Odakuporog, és már aludna is. Még kettőt ránt a farkán, jelezvén, hogy ez rossz vicc volt, aztán összegömbölyödik.

Most az egyszer nem hagyom elaludni. Kivilágosítom a képernyőt, és kinagyítom a képet.

Kár, hogy nem mozgó gép. A foltos nádi poszátánál felkapja a fejét, majd a függőcinege láttán újból elindul a számítógéphez. Amikor a fülemüléhez ér a képsorozat (ami nagyon felkeltette az érdeklődését) már megint figyel, de amikor újfent becsapódik, visszavonul.

Egye meg a fene! Ha igazi madár nincs, akkor nem is érdekel! Fél perc múlva már alszik.

Biztosan igazi madárról álmodik.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©