Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Bodó Csiba Gizella

Szeretet-szolgálat

– Két dudás nem fér meg egy csárdában – támadt csattanósan az Anyja. Mintha szinte sosem értenék meg egymást. Pedig mind a ketten szenvedtek ettől. Egy-egy nagy csend után újra és újra próbálkoztak szelíd hangon indítani a párbeszédet, de a végeredmény mégis majd mindig ugyanaz volt.

Több mint 30 éve „szolgálta” Anyja a családot kora reggeltől késő estig. Mosott, főzött, csutakolt – ahogy ő mondta –, s jókora szatyrokat cipekedett a piacról, hogy minden nap időre meleg ételt tegyen az asztalra. Cselédnek nevezte magát a családban, de az uralkodói szerepkört is magának kívánta. Nem úgy, hogy „oszd meg és uralkodj”, hanem úgy, hogy mindent ő végezzen, így a mártír szerep is az övé volt, az utolsó szó is és a döntés is! Az inkább azért, mert Apja ráhagyta, vagy becsapta az ajtót, és elment járni egyet.

Anyja uralkodói hangját viselte nehezen Anna.

Miután egy alkalommal olyan heves volt az összecsapás, hogy mindketten elsírták magukat, Anna mélyen gondolkodóba esett: Mit tegyek? Hagyjam rá, ne figyeljek rá, gondolja csak, hogy ő uralkodik? Mert ez így borzasztó, ez felemésztő.

S akkor különösen békés belső sugallatot kapott:

– Ne vitatkozz! Ne akarj felülkerekedni rajta! Ne gondold azt, hogy ő uralkodni akar! De ne is zárkózz be, s ne is vonulj vissza sértődötten, megbántódva, vagy gőgösen!

– Hagyd, hogy elmondja! Majd lejjebb megy a hangja, ha nem torkolod le rögtön. Hallgasd meg! Észre fogja venni, hogy „hallgató” vagy. Fogadd el olyannak, amilyen!  És szeresd!  Szeresd…

– Ne tegyél mást – csak szeresd!

A következő beszélgetés közben a mindig egy szinttel magasabb hang higgadtabb árnyalatot kapott. Megállt egy pillanatra, s úgy folytatódott, mintha Anyja nem is értené, mi történt.

Miután elmondta mondókáját, feszes arca megenyhült, zavartan és hálásan nézett rá. Két év múlva szólították el „odaátról”, s ez alatt a két esztendő alatt hangos szó szinte nem hangzott el köztük.

Az „uralkodói” hanghordozás eltűnt a kapott, érzett szeretettől, s megtelt a jó értelemben vett alázattal. Béke volt köztük. Könnyezve csókolta meg Anyja egész életében szolgáló kezét.

Mi lenne, ha tudnánk úgy szolgálni, hogy nem akarnánk feltétlenül uralkodni is?

Ha ez a két dolog – szolgálat és uralkodás – nem akarna kéz a kézben járni! Úgy szolgálnánk, hogy nem várunk cserébe feltétlen főhajtást, engedelmességet, viszonzást, saját véleményünk ellenvélemény nélküli elfogadását!

Úgy szolgálnánk párkapcsolatban, családban, közéletben, politikában, hogy szolgálatunk akkor is „szolgálat” maradna, amikor már bizalmat kaptunk! Ez a szolgálat nem menne át uralkodásba, mert ezt a szolgálatot a Szeretet vezérelné, s a szeretet sohasem uralkodik!


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©