Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Pongrácz Zoltán

Jövőképünk, reményeink

A jövőképünk a jövőnkről alkotott, kigondolt elképzelésünk, amelyet reménykedve szeretnénk megvalósulni látni. A kérdés csak az, hogy kinek lehet jövőképe?

Egy sorsát figyelemmel kísérő nemzet fiainak, mely szeretne könnyebben és jobb körülmények között élni? De ehhez ismernie kellene a múltját, jelenét, és reálisan látni az országa helyzetét, hogy ebből a tapasztalatból kialakíthassa a jövőképét. Remény nélkül még esélyünk sincs arra, hogy megvalósulhasson, amit szeretnénk. Erre csak azok képesek, akik a Hazájukat szeretik és aggódnak jövőjéért.

Egy nemzetnek önálló elképzelése kell, hogy legyen a jövőjéről, e nélkül nincs vezérfonal, ami vezet a megvalósuláshoz. Akinek nincs kialakult jövőképe, az teng-leng a világban.

Egyénileg is lehet elképzelése mindenkinek a jövőjét illetőleg, ami hasznára lehet az országnak is.

Reménykedni csak megvalósítható dolgokban lehet, de hit is kell hozzá. Reménykedhetnek a fiatalok sok mindenben, de az idősebbeknek ébren kell tartani bennük a reményt. Aki csak az anyagi jólétet tartja szem előtt és elfelejti, hogy azért tennie is kellene, hiába reménykedik. Ez a mai helyzet tele van reményvesztett emberekkel, kilátástalannak látják életüket és életünket. Ez a pesszimizmus bénává teszi saját magát. és átragasztja másra is hangulatát, hozzáállását. Pedig vannak biztató jelek, amik felhatalmaznak arra, hogy reménykedhessünk sorsunk jobbra fordulásában.

Reménykednünk kell a születések számának növekedésében és a születendő gyerekek felnőtté válásakor országépítő és fenntartó gondolkodásukban. Az idősebb nemzedék példamutató magatartásában bízzunk, akik támaszt tudnak adni az utódok egészséges világnézetéhez.

Reménykedni sok mindenben lehet és kell is. A vallásos és hívő emberek reménykednek, sokszor hallják az erre való biztatást, meg is fogadják, és ez tartást ad nekik az élet nehéz perceinek elviseléséhez. Imádkoznak azokért, akik még nem jutottak el a remény forrásához.

Varságh János írta: „Az élet minden baja és szenvedése mellett is megbecsülhetetlen.”

Reménykedjünk, hogy jövőképünk megmarad. Védjük, óvjuk, mert ha nem, széthullunk, bizonytalanná válunk, ez pedig nem vezet jóra.


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©