Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Balogh Beáta

Eszköz

Egy-egy nehéz napon úgy érezzük, bárcsak túl lennénk már a holnapon is. Más zajlik kívül és odabent. Miként nézünk tükörbe reggel, mikor senki sem lát? Felveszünk díszes ruhát? Beülünk milliókat érő autóba? Otthonainkat riasztó zárja? Bankszámlánk kifogyhatatlan? Igen, azt hiszem, minden ember megérdemelné, hogy a reménye és hite mellé ilyen gondtalan élete legyen. Mitagadás, ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, igenis szükség van a pénzre. Fontos szerepet játszik mindenki életében. Ez az eszköz kivívta magának, hogy nélkülözhetetlen legyen. Hatalommal ruházta fel őt az emberiség, és nélküle manapság már senki semmit nem ér. Vele jobb (sokkal jobb) a földön mindenki élete. Vajon a jólléthez elég csak ő? Mi is lenne nélküle?

Kevesebb lenne a szegény, mert a termésből és minden földi jóból jutna elég. Egyenlőség is lehetne? Talán béke? Nem készülne atomfegyver a nép irtására éppen. Ezzel nem azt mondom, hogy a tudomány nem szükséges, hisz megannyi elme talál ki nap mint nap valami szépet. Hol van a becsület, hűség és empátia, amik nélkül életünk üres, kietlen marad? Mikor egymásra nézünk, mosoly kell, mert senki ne távozzon, rossz kedvel. Magunkból kell szeretetet adni és magunkat elfogadni.

„Mi a szeretet? / A szeretet / Az ítélkezés hiánya.” Dalai Láma

Ott élni jól, ahol épp otthonunk van. Meglátni a szépet egy szál virágban. A sötétségben a fényt keresni, s ha eltévedünk, a kiutat kutatni. Belső békénkre lelni. Sírni és siratni, ha az jóleső. A könny sok fájdalmat kisöpör. Keresni kihívásokat, és nem utolsó sorban megírni a bakancslistánkat. Sosem késő bármit is elkezdeni, nekilódulni. Nehéz? Nem baj! Talán kicsit tovább tart? Az idő bár ketyeg, de még kedvezhet neked! Egyik nap a szakadékban fekszel, de holnap egy felhőn fütyörészel.

Jól létünk sok apró és magasztos nagy dolgot takar. Így van ez jól, hiszen mindenki mást és mást akar.♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©