Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Tárkányi Imre

Veled vagyok

Imre Ferenc kötete

Kis alakú, elegáns kötet Imre Ferenc „Veled vagyok” című könyve. Kabátunk belső zsebében is elfér, a szív felett, és bármikor – buszon vagy villamoson is – elővehetjük, olvashatjuk. A címlapról kedves, fiatal leányarc mosolyog felénk – Simon M. Veronika „Őrizlek” című festménye –, kezében égő gyertya, amely mintha bevilágítana a szívünkbe. A költő gondolatai, érzései velünk vannak, „őrzik” életünk sok-sok szépségét, a lélek kitárulkozó megnyilvánulásait. Egyetlen év alatt születtek a szonettek, melyeknek olvasása közben egy mélyen gondolkodó költő szól hozzánk. A versek nem témák szerint követik egymást, hanem időrendi sorrendben. Néha egy-egy nap két szonett is született, jelezve, hogy Imre Ferenc éppen milyen gondolatokkal foglalkozott.

Számos versben jelenik meg a csend. Tudjuk, a költő magányra vágyik, az alkotói csendre. Hogyan ír erről a szerző? Íme: „A csend magányában születik a fény, / mely bevilágítja a lelkemet” (Háborítatlan csendben); „Jó meghallgatnom a szférai csendet, / a teremtésnek halk leheletét” (Éjféli csend a várostól távol); „A csendet hallgatom lélek vallatót, / a levegő mozdulását érzem” (Lélek vallató ).

És miről is vall Imre Ferenc lelke? Családról, szerelemről, hazáról, hitről… Család. Az Életre szólhat című első szonettben említi: „Életre szólhat a szülői példa, / ha magatartásban követhető!” Valóban, a szülőknek kell elsősorban példát mutatni. És szeretni! Mert „Nekünk a fény vagytok, a ragyogás, / az életünk veletek lehet csodás” (Napjaink fényei a gyerekek). De szép meghatároztás, melyet a szülőről ír A szülő mint anya című versben: „Az a szó, hogy szülő, mindent kifejez, / szeretetet, féltést, gondoskodást.”

Természetesen a szerelem is végigkíséri az ember életét. A költő vallomásait is érdemes felidézni: „Ölelésem neked adom, kedvesem, / a szerelmem élő nagy tüzével” (Várlak); „A szebbik nem iránti tiszteletem / a Napnak fényében is ragyogott!” (A kedvesség varázsa); „A szerelem s boldogság halhatatlan, / fájdalmukban a reményt élteti!” (Adjuk magunkat). Lassan elmúlik ez az „öröm érzés” – a költő már az idősödő emberről énekel! Aki köszöni Istennek, a Sorsnak, hogy még mindig „Megtörten, elfáradtan és öregen / pislákol bennem életszeretet!” (Jelenem); „Szemem keresi a halványodó fényt, / a szürkületben virágot keres” (Halkuló szavamban). És a megnyugvás szava szól a Szeretve hagyom itt című szonett utolsó sorából: „Szeretve hagyom itt e szép világot!” (Bizony, jó volna ezt a búcsúzást megtanulni a költőtől…)

Ha a mai közállapotokról ír, keményebb a hangja. „Emberbutítás világjelenség lett, / értelmet, gondolkodást ölni kell” (Szórják a szennyet); „Magyarok vagyunk, életképes nemzet, / és nem tudjuk összekapni magunk,/ mert a pártok megosztanak bennünket!” (Szavazgatuk). – (Miért nem figyelünk a költők szavára, mikor a jövőnk forog kockán egy-egy szavazáskor…) És egy kemény, de igaz mondat a Gondolkodjunk című szonettből: „Ki a világot akarja magának, / a tisztességet nem ismerheti.”

Végül szóljon hozzánk az Isten-hívő, a Teremtőt „faggató” és dicsérő Irme Ferenc: „Világmindenségben eldugva lehet / a Teremtő Atyámnak lakhelye”, és „Ott fenn az élet a renden alapszik, / a Földön az ember teremt káoszt, / melyért lehet, hogy Teremtő haragszik.” (A csillagokban élő hitem); „Mezítláb jöttünk, mindünk a világra / Teremtő szeme miránk is figyelt, / mert mindenkit szeretett és nem színlelt!” (Egyenlők leszünk); „Teremtőm, ha köntösöd rojtja a Föld, engedd meg, hogy belékapaszkodjunk!” (Pillantásod)

Nem tudtam a költő minden gondolatát megörökíteni e recenzióban, de vegyük elő gyakran a kis kötetet, és fogadjuk meg Imre Ferenc üzenetét: „Őrizd a fényt, őrizd a szeretetet, / melyet hordozol, és belőle adj!” (Őrizd)

(Imre Ferenc: Veled vagyok. Szonettek. URÁNUSZ K., Bp., 2016, 124 p.)


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©