Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Bakonyi István

Megtagadt nemlét

Cseke J. Szabolcs kötete

Cseke J. Szabolcsot néhány éve ismertem meg. Tudtam korábban is róla, de a székesfehérvári Vörösmarty Társaságban találkoztunk először.
Gyorsan a „kegyeibe fogadott”, és már az első pillanatban szót értettünk egymással. „Kétlakisága” is vonzónak tűnt, hiszen Győr és Fehérvár egyaránt otthonának számít. Szellemi értelemben mindenképpen. A Győri antológia Kör épp úgy lelkes szervezői között tarthatja számon, mint ahogy így van ez a Vörösmarty Társaság és a Vár c. folyóirat városában is.
Lírája azért volt számomra rokonszenves, mert a hagyomány és a megújítás szintézisét próbálja megvalósítani, immáron figyelmet érdemlő módon. Izgatják korunk feszültségei, a lét alapkérdései. Legtöbbször persze nem direkt módon, hanem igencsak rejtetten és áttételesen szól örömökről, fájdalmakról. A „megtagadt nemlét” jelezte összetettséggel. A tagadás és az állítás egymás mellé állításával. Hiszen ilyen a világ is: árnyékokkal és fényekkel teljes. De mondhatom azt is, hogy áldásokkal és átkokkal. Érzékelteti, hogy nem gondolkodhatunk sematikusan, hiszen a valóság nem fekete-fehér. Ugyanakkor vannak dolgok, amelyek mellett, és vannak, amelyek ellen határozottan szót kell emelnie a költőnek.
Az is fontos, hogy „kettős tagadása” gyakorlatilag az állítással egyenlő, és ezzel is igazolja az imént hangoztatott összetettséget. Ahogy róla szóló kiváló tanulmányában (Vár, 2012/3.) G. Komoróczy Emőke is megjelölte: egyfajta „költő-garabonciás” módján. Ez azért is érdekes, mert a „garabonciás” szónak van egy olyan jelentése is a néprajzban, hogy: természetfeletti erejű személy. Én inkább a középkorból ismert vándordiák-jelleget tartom helytállónak az ezredforduló költőjének esetében… A vándordiákoktól nem volt idegen a kalandozás. A költő esetében a szellemi kalandot hangsúlyozhatjuk inkább.
Ilyen szellemi kalandokra hívja olvasóit Cseke J. Szabolcs is. Néhol látomásokban, másutt bölcselkedésekben. A tanári múlttal bíró ember intellektuális eszközeivel. Nyilvánvalóan tudatában van a költői szó behatároltságának is, hiszen aligha gondolhatjuk, a világ egycsapásra megváltozik az írástudók hatására. De abban is hisz, hogy a szónak mégiscsak teremtő ereje van. Hisz abban, hogy a borzasztó világfolyamatok megállíthatóak, abban, hogy civilizációnk pusztulása talán nem végleges.
És nem áll tőle távol az ironikus látásmód sem, de mindez eléggé rejtetten, visszafogottan munkál a háttérben. Tudomásul veszi a legmodernebb korunk kihívásait, a technika határtalan hódítását.
Van ebben valami bájos, valami nekünk tetsző. Hiszen a költő sosem mondhat le az értékőrzésről. És az értékek gyarapításáról.
(Cseke J. Szabolcs: Megtagadt nemlét. Át/válogatott és új versek, Győr–Székesfehérvár, 2008–2016. Hungarovox K., Bp., 2016, 202 p.)


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©