Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Stancsics Erzsébet

Láb alól a talaj…

Bősze Éva kisregénye

Bősze Éva irodalmi munkásságát évtizedek óta sokan kísérjük figyelemmel, mely foglalkozik verssel, mesével, elbeszéléssel, és, mint ez a tizenkilencedik kötete, kisregénnyel is. Témaválasztása igen aktuális: a több, mint negyed évszázada (ugye milyen félelmetes kimondani?) lezajlott rendszerváltásról szól. Félelmetes kimondani ezt az időt, mert tudjuk, hogy azóta felnőtt egy olyan generáció, akiknek homályos emlékeik sincsenek az előző korszakról, az abban élő és dolgozó emberekről. Beleszülettek a kapitalizmusba, és igyekeznek ügyesen boldogulni benne, amit a szerző és korosztálya ennyi idő után sem tudott megtanulni.

Mert nehéz a brutális, könyörtelen, félelmetes megélhetési gondokat megszokni. Bősze Éva egy kiegyensúlyozott, boldog családon keresztül mutatja be, mire képes a hirtelen fellépett vadkapitalizmus a hazai emberekkel szemben! Mit éreznek, akik egyik napról a másikra munkanélkülivé válnak, hamar felélik kis tartalékaikat és ott állnak középkorúan, megszégyenülve önmaguk előtt is, hogy már nem kell a tudásuk, tapasztalatuk senkinek.

A szerző azt az időt emeli ki, ami közvetlenül a rendszerváltás körül zajlott. Nem beszél még a hajléktalanságról, a megélhetési bűnözésről, a családok széteséséről, kábítószerezésről, amelyek törvényszerűen a modellált kor után léptek fel. Nem ír a szociális háló összeomlásáról, az idősek elhanyagolásáról, a gyermekéhezésről, amelyek a rendszerváltás kezdetét követték. Arról sem olvasunk, csak a sorok között érződik ki, hogy látja a magyar történelem borzasztó negatívumát: minden korban mindig kettéosztódott az ország! Szt. István idejében volt pogányság-kereszténység, Rákóczi idején kurucok-labancok, ma jobb és baloldaliak, kőgazdagok és teljes nincstelenek. Tudjuk, milyen keserves ez az emberi kapcsolatok vonatkozásában, és mennyire keveset érnek. Talán azért választotta modelljének a politikamentes, csak az életre, a megélhetésre koncentráló ember típusát. Mert tudjuk, hogy élni kell. Valahogy. Minden korban. Akárhogy, de élni!

A család, melyen át bemutatja az 1980-as évek végén és a 90-es évek elején élőket, szereti egymást, segítik, támogatják, felemelik azt, aki éppen zuhanó-félben van, akinek lába alól épp kicsúszik a talaj. Győzik erővel, türelemmel, mert akkor még a szolidaritás, az összetartozás erősebb volt a világ könyörtelenül tépázó viharánál. Talán kisebbek voltak még a viharok, amiknek jobban ellen-állhattak, akik összekapaszkodtak, vagy erősebb volt a család biztonsági köteléke? 

Jó dolog, hogy optimista és jó végkifejletű könyvet írt Bősze Éva. Jó, hogy bele tudunk fogódzkodni a reménybe, hogy a szinte hihetetlen eseményekkel szembenézve mégis lehet kiút, megoldás a becsületes és tisztességes emberek számára is. Napjainkban a pozitív gondolkodás, a hit ereje valahogy egyre inkább kimarad a gondolkodásból, helyette a közömbösség, irigység, a minden-mindegy hangulat van terjedőben. 

Anatole France azt mondta: „Az ígéretek kevesebbe kerülnek az ajándéknál és sokkal többet érnek náluk. Sosem tudunk any-nyit adni, mint amikor reményt adunk.” Bősze Éva nem ígérget, de reményt ad, hogy érdemes küzdeni, tisztességesnek maradni és bízni a családban, a munkatársakban, az emberekben. Olyan szép mondattal kezdi történetét, hogy abból úgy érezzük, csak jó következhet: „Búzavirágos-pipacsos táj dőlt neki a nyárnak. Rengő-ringó búzatáblák úsztak a végtelenben, ahol még nem volt aratás.”

Jó dolog, hogy Bősze Éva regényében csak annyit nem mond el, amennyit mindnyájan amúgy is érzünk és tudunk. Nála a hallgatás nem zátony, hanem reményből, hitből épült, biztos startkő, amiről folytatni lehet és kell mindenkinek az életet. Nemcsak regényalakjainak, hanem korunk emberének is.

(Bősze Éva: Láb alól a talaj… Kisregény. URÁNUSZ K., Bp., 2016, 96 p.)♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©