Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Györgypál Katalin

„Aki szegény…”*

Bő egy éve még tele volt a sajtó, ennek nyomán pedig a közvélemény a szegénységgel mint „témával”. Szegénységküszöb, mélyszegénység, gyerekszegénység, és -éhezés, nem is láttuk sem a végét, sem a mélységét. Ekkor kezdtem beleolvasni én is a töménytelen mennyiségű cikkbe, KSH és más intézményi adatok sűrűjébe. Nem jutottam nagyon messzire, az egészet szinte lesöpörte, vagy inkább elsöpörte a „migráció”. Ameddig akkor eljutottam, az egy hosszabb tanulmány (esszé) „Szegények, menekültek, civilek” címmel tavaly nyár végén (http://klarisujsag.hu/index.php?oldal=6012). Ezt sem összefoglalni, sem kivesézni nem lehet, nem is szeretném egy más jellegű, rövid terjedelmű esszében. Mert más maga a szegénység mint tény, bár önmagában egyszerűen – megfoghatatlan (Ki a szegény? Hol? Mikor? Mikortól? Mennyire? "Mert nincs olyan szegény, kinél nincsen szegényebb" – írja Anton Wildgans az „Így múlnak napjaink” c. művében), és más mindennek tudása, visszatükröződése tudatunkban, megfogalmazódása mi-bennünk. Annyira sokrétű, ahány ember él, vagy annál több is, mert akár egyvalakiben is többféle vetülete tapasztalható, vagy élhető át, akár még napszaktól függően is, nem beszélve az életkorról, változó élethelyzetről. Az éppen aktuális reklámokról. A szomszédok legújabb beszerzéséről, vagy éppen új szomszédokról.

„Mindenki léphet egy lépést előre” – hallottuk az idei évre, és hallhatjuk tervként a jövő évre is. Mennyi ez az egy lépés? Mekkora? És a szomszédéhoz viszonyítva? Akkor én ugyan jobban élek, mint tegnap, de másokhoz képest mégsem? És akkor elégedett leszek? És eljön a Kánaán? De ha a másiknak is eljön ugyanaz a Kánaán, akkor én magam tényleg elégedett leszek? Miért nem csak nekem jön el? – Ennek sosincs vége. Mint a Puskin által feldolgozott orosz mesében a szegény halász története, aki (vagy inkább a felesége!) még a palotával sem elégedett, így aztán visszakerül az eredeti szegénységbe, és mi még örülünk is ennek.

De ha mindig mindenki elégedett lenne mindenkori helyzetével, „menne-e előre a világ?”

Ahogy kutatók már régen megállapították: az emberek úgy általában mindig 20 %-kal több jövedelmet szeretnének, teljesen függetlenül attól, hogy gazdagok, vagy szegények. Ez jó, mert mindenki igyekszik csinálni valamit? Ez nem jó, mert mindenki csak erre „hajt”?

Vannak kedvenc „mondataim” e téren is. „Nincs egy vasam sem” – mondta valaki a hó elején, aki amúgy jól keresett, de valóban nem volt – készpénze: befizette a bankba, értékpapírba. A többi mellé, amit aztán jóval később valóban okosan használt fel. „Örülök, hogy a kislányom megvette a heverőt, első szerzeménye! Így most megismerheti a szerzés örömét!” – mondta egy büszke édesanya. Kár, hogy ő maga nem tűnt boldognak. A leányka aztán felcserélte szegényebb udvarlóját egy gazdag férjre, nagy házra – anyóstól-apóstól –, szült két gyereket, aztán persze – elváltak… A két gyereknek, reméljük, nem lesznek nagy anyagi gondjai. A feleség meg talán végre elvégezte a főiskolát, amit eleve is szeretett volna. Kell értékelnünk ezeket az eseteket? És hogyan? Hányféleképpen?

Közhely, hogy vannak szerencsétlen gazdagok és boldog szegények – is. Meg mindenfélék, mert emberek vagyunk, tartozzunk bármelyik skatulyába. Könnyebb sok pénzzel boldognak lenni? Biztos? Mindig? Nyilván nem mindig. Kötelezettségek, félelmek, jogok…

És természetesen nem csak az anyagi értelemben vett szegénység létezik. Szellemi, erkölcsi… Tudásbeli. „Tudnom kell!” – ezt Galilei mondja Brechtnél. Az akkor már híres fizikus-matematikus tartja saját magát butának. Ma – többek között az ő munkája révén – jóval többet tudunk. De mindent nem. Mennyire szegény hát tudásban az emberiség egésze? És ha szegénynek tartjuk „mindentudásunkat”, akkor már ne is becsüljük meg mindazt, amit már mégis tudunk, vagy azt hisszük, hogy tudunk?

„Boldogok a lelki szegények...” – manapság ez is egyike a közhelyeknek, melyekről azt hisszük, hogy igaz, és főleg, hogy értjük is. Pedig nem feltétlenül értjük. Egyik magyarázata például ez: „Valószínűleg a »szellem« meg a »lélek« szó összekeveredhetett vagy eltorzulhatott a sok ide-oda fordításban. Én úgy gondolom, hogy valóban azokról van szó, akik nem elég okosak a pénzzel való ügyeskedésekben, mások megkárosításában stb., lelkük ártatlan, mint a gyermekeké, ők valóban szegények maradtak mindig is a történelem folyamán. Szerintem ők a boldogok, mert tisztalelkűek. »Ők meglátják az Istent«, mert ők »legközelebb« is tisztalelkűnek születnek. Nem szabad összemosni az anyagi gazdagságot a boldogsággal.” (http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__1507332-hogy-kell-erteni-ertelmezni-a-kovetkezo-bibliai-idezetet-boldogok-a-lelki-s, a helyesírást javítottam.)

Idézhetném Schiller szavait is: „Szót se tovább! Adj enni, lakást, takarót a szegénynek: / Emberi méltóság önmaga járul ehhez.” (Az ember méltósága)

A lelki szegénységet most hanyagolnám. De az erkölcsi szegénység...! Szívem szerint elsősorban most a nők elleni erőszakról szólnék. „Ember az ilyen?!” – kérdezzük, miközben tudjuk, hogy 1.) sajnos, ember az erőszakoló is, 2.) még sikeres pályát is befuthat. Sőt. És nem mindig szembesül vele a társadalom. És a többi erkölcsi szegény? Itt élnek köztünk. Akár vidáman is. Érdekes módon, ők nem érzik magukat erkölcsileg szegénynek. (Aki meg igen, az kezd megszűnni erkölcsi szegénynek…)

Visszatérnék látszólag az anyagi szegénységhez. Egyszer közepes minőségű magnókazettát kértem ajándékba, mert szöveget akartam felvenni rá. Az ajándékozó ezt igénytelenségnek értékelhette némi megvető gúnnyal (nyilván ezért emlékszem erre). De ha én pontosan tudom, mire van szükségem, ami „nem a csillagos ég”, és emellett ki is állok, akkor szegény vagyok? Igénytelen? Ne hagyjunk túl nagy lábnyomot – sem vízfogyasztásban, sem másban. Akkor szegények vagyunk? Vagy éppen lelkiekben, tudásban gazdagok, meggondoltak, jövőt tisztelők? Nem eszünk túlzott mennyiséget, nem iszunk (túl sok) alkoholt egészségünk érdekében – akkor szegényen élünk? Egyesek az óriási méretű lakásokat (Amerika, persze) felcserélik ma már mini-házakra…

Abbahagyom.

Egy azonban biztos: ha naponta elénekeljük, lehetőleg többször is magunknak a népdal első sorát: „Szegény vagyok, szegénynek születtem” –, egy idő után valóban szegénynek fogjuk érezni magunkat. Tényleg!  De tovább már nem szabad énekelnünk, hiszen akkor kiderül, hogy a legény – vagy talán leányka – inkább a szerelmét siratja…

–––
* József Attila


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©