Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Kanizsa József

NYIBAIZMUS

Ne szégyelld, hogy van lelked

Németh Nyiba Sándor életrajzi írása, versek, interjúk, fotók, naplórészletek


Németh Nyiba Sándor első kötetét ismerve – Fűzfakereszt –, nagy várakozással vettem kezembe a most megjelent 397 oldalas könyvet. Átlapozva tapasztaltam, hogy tulajdonképpen egy „életutat” ad az Olvasó kezébe ezzel a könyvvel. Mennyi mindennel foglalkozik a kötetben, s milyen kincseket tartogatott a „bugyellárisában” az elmúlt termékeny ifjúi életből.

A lapozgatás után kíváncsi voltam e sokrétű, „ezerféle” irodalmi, zenei, sporttevékenységgel, rádiózással foglalkozó vasfegyelmű, de mégis bohém karakterű szerző műveire, írásaira, fotóira.

Vas megyéből, Kenyeri faluból származik, különleges egyéniségű „fenegyerek” volt.  Az eddigi életútja egyedi „életregény” megjelentetést is megérdemelne, olyan gazdag és változatos volt, s még az a mai napon is a „művész-sportoló lelkű” Németh Nyiba Sándor élete… Remélem, lesz rá ideje, hogy ezt az „életregényt” megírja és megjelentesse. Vagy kapjon az alkalmon egy kiadó és ráveszi Németh Nyiba Sándort, hogy írja meg, és adja közkinccsé ezt a nem mindennapi életutat.

Örülök, hogy e „fenegyerek” mégis a sport önfegyelmet követelő, felesleges erőt kiadó, de „embert érlelő életutat” választotta. Nem felejtette el a gyermekkori vágyait, álmait megvalósítani, akár dobos, a zenei kibontakoztatás területén sem. A sport is magasra ívelte a birkózó sportban, hiszen kint lehetett az olimpián, világ és európai eredményeit elismerték. Németországban is edzősködött, ma is edzőként tevékenykedik kicsi hazánkban. Verseket ír, verseket zenésít meg, adja elő, zeneszerző is, a Civil Rádió szerkesztő műsorvezetője, a Rock legendák és a sportolók relikviáiból kiállításokat szervez, nyit meg…

Az „életrajzi” fejezetből nagyon sok mindenre fény derül, itt ismerheti meg az Olvasó a „fenegyerek” igazi énjét, emberi nagyságát, ahogy fejlődött az évtizedek során. Őszinték a sorai. Közkinccsé tesz olyan mozzanatokat, élethelyzeteket,  amiket más nem merne papírra vetni, mert ez már a családi, intim szférába tartozik. Ebből az „életrajzi” részből egy mozzanatot mégis kiemelek. Az apósa  nagyrabecsülését, emberi értékét, ahogy a szerző írja: „ő egy hiteles példakép nekem, mint ember, mint apa, mint vezető.” Minden más eddigi értéke mellett  engem ez a leírt sor Németh Nyiba Sándor emberi nagyságát kiemeli ebből az „egymást taposó, lenéző világból”. Nagyon sok érdekes, fordulatos élethelyzettel foglalkozik ebben a „kibeszélő” életrajzi fejezetben. Ez így van rendjén, nagy dolog, hogy mindent fölvállal, így ismerhetjük meg egyenes emberi jellemét, életvitelét, gondolkodása százféleségét, ezerféle „emberiségét”.

A Fűzfakereszt című fejezetben a versek következnek saját és Balogh József előszavával.

Balogh József írja: „Köznapi, mert egyszerű, közéleti, mert faggatja a jelent, egy kicsit rockos, mert  dinamikája van, dobok-gitárok cipelik az erejét… Lírai és kemény, acélos dacos és öntudatos, esendően emberi.” Igazat ír a bevezető szerzője. Mert Németh Nyiba Sándor benne volt, benne van az „élet sűrűjében”; sok mindent látott, átélt akár az érzelemre ható zene világában, akár a sport testi és szellemi „embert nevelő” világában… Pluszként hat a Civil Rádión keresztül, a rádiót hallgatók szívére, a nagy egyéniségekkel, „őskövületekkel” készült interjúkon keresztül.

Mégis a versek… a versek is külön hatással lehetnek, vannak az olvasókra. Versei mondanivalóban, költészettanilag is széles skálán mozognak, egyszerű rövid versek, szabad versek, vagy klasszikus stílusban írt versek… vagy a szülőkhöz írt, a családhoz, szerelmes, vagy a sportolókhoz írt versek, s hazafias gondolatú, sokszor már filozofikus gondolatokat hordozó, vagy a hittel foglalkozó versek… Külön-külön mind értéket hordoznak, olyan mondanivalót, amire napjaink nehéz pillanataiban szükség van, hogy feloldja bennünk a feszültséget. A hittel kapcsolatos, Ősi katlan című versből néhány sor: „Áldott Krisztus, te már érintetted érzéeny lelkemet. / Láttad bennem a jót, hallod méltóságomban a csendet.” A „fenegyerek” elgondolkodik, s a mi fantáziánkat is rávezeti a HIT útjára… Hihetetlen értékes gondolatokat hordoz a Könny nélküli apa című szabadvers: „…soha nem hallottam sírni az apámat. / Érdekes ember volt mondták, / a szeretetről sem beszélt.” Vagy  Niki lánya születésére írt  vers: „Ó magasztos, áldott Istenem, / egy igazi csodát adtál nekem./ Feleségem megszülte gyermekünket, / a világ mindensége ragyogott nekem…”  (Köszönöm, Istenem)

A zenészekhez, sportolókhoz írt verseiben is nagyon szép, értékes gondolatokat rejtett el, ilyen Az ember, Vikidál Gyulához írt verse is: „Siet a lét, most mégis csendre intett. / Az égen ragyog a múltad fénye./ Köztönk jár büszke, magasztos lényed”.

Sorolhatnám a verseket, a himnuszokat, a hihetetlen belső energiával megírt sorokat… Remélem, az „igaz emberek”, ahogy Németh Nyiba Sándor mondja, megértik sorait, eljutnak az érző, értő lelkivilágába és a kiérző gondolatokból ráébrednek, hogy még mennyi mindent kell tenni a környezetért, a haza népéért, a családjukért… Ha másokra tud hatni a verseivel, érzelmeket tud kiváltani, már sikert aratott. Ez a versírás is egy adottság, Isten adta talentum, ezzel is jól kell bánni, ezzel okozhat örömet, tud szeretetet kisugározni, átadni, befogadtatni. Ez már a költő, a zenész, a kiváló sportoló újabb feladata, kihívása az ÉLETTŐL. Fontos a szavak nyelvi közösségteremtő ereje, s hogy a szívben, a lélekben egyensúlyt, harmonikus életvitelt tudjon teremteni. Tiszta, átélhető gondolatokat ad át a leírt sorainak erejével, ezzel az erővel egyszerre láttat is, belső egységet, harmóniát alkot az Olvasó lelkivilágában. Verseibe beleszőtte a magyar ember értékét, alázatát, a belső szeretet igényét, a maga költői szépségerejével, tisztaságával tud elvarázsolni és gyönyörködtetni. Azonosulni tudtam a költővel, és ez nagy szó! Nagy szó, mert az életfelfogásunk belegyökerezett a múltunkba, a környezetünkbe, s ebből a bebalzsamozott világból a szavak erejével ki kell bontani, ki kell szabadítani. Németh Nyiba Sándor ezt megtette, a többi rajtunk, Olvasókon múlik.

A Beszélgetések sportolókkal, zenészekkel fejezet is külön nagy figyelmet érdemel, külön értéket alkot e nagy könyvben. Ez már sporttörténeti archív anyag, dokumentum. Ez egy különleges vállalkozás volt Németh Nyiba Sándortól. 37 különleges egyéniséget szólított meg, akik nyilatkoztak a beszélgetés során. Nagy ötletnek tartom, hogy itt együtt olvashatjuk a kiválóságok nyilatkozatait, „életfilozófikus” gondolkodás módjukat. Növeli az értékét, hogy így egységesen máshol ezek az interjúk együtt nem jelentek meg, itt váltak egyetemes értékűvé ezek a leírt sorok. A beszélgetéseket külön-külön nem feszegetem, ezt jó, ha az Olvasó elolvassa, így mindenki kiérzi a belső mondanivalót.

A negyedik fejezet a Fotóalbumból válogatás. Németh Nyiba Sándor talán a több ezer eddig készült fotóiból készített egy nagyon érdekes, „archív arcképcsarnokot” egyedi megoldásban, de annál nagyobb élethűséggel, valóság-megjelenítéssel, hogy a képeket megtekintők bele tudják élni magukat azokba a pillanatokba, amikor azok készültek. Vagy olyan célzattal is, hogy most e pillanatban tudjunk igazán örülni, vagy meglepődni, vagy elgondolkodni, „Jézusom, ez a Nyiba Mester ezekkel a zenészekkel együtt dobolt, gitározott, együtt sportolt, vagy még ma is zenél velük, edz, vagy két vállra fekteti őket!?” Millió gondolat merülhet fel ilyenkor. De jó is, hogy ezeket megmutatja… Valóban, ők már „élő legendák”, és a mostani nemzedéknek példaképei lehetnek. Itt sem illik kiemelni egyéneket, egyéniségeket, mert mindenkinek a szubjektív ítéletére van bízva, hogy kit kedvelt meg, kit szeret még ma is, ki milyen élménnyel maradt meg a lelkivilágában.

Végül a Lapozgatás a vendégkönyvemben című fejezetben olyan megismételhetetlen sorok, vendégkönyvi beírások, bejegyzés-töredékek kerültek a szűz-fehér Vendégkönyv lapjaira, ami csak Németh Nyiba Sándornak baráti tiszteletből, vagy őszinte emberi meggyőződésből, a „mesterre” való felnézésből írtak le. Itt sem teszek nevekre említést. Érdemes minden sort elolvasni, mindenki egy „megszállott” művészvilági emberséget sugárzott át az egyéniségéből, hogy Németh Nyiba Sándornak egy kis „életerőt” adjanak ahhoz, amit felvállalt, amit szeret elhivatottan a Közönsége, az Olvasói számára szavakban, versekben, interjúkban visszaadni és képekben vizuálisan a mi lelkivilágunkba átsugározni. Ezzel a könyvvel ezt elérte, meg tudta valósítani.

E vastag*, tartalmas könyvet őszinte, igaz zalai szívvel tudom én is az Olvasó figyelmébe ajánlani. Minden Olvasó megtalálja e kötetben a hozzá szóló verseket, fotókat, szavakat, gondolatokat.

A könyvet GYOMAPACK Csomagolástechnika GyomaPress adta ki 2014-ben. A fotókat Temesvári Gergely készítette, a címlap Mizsér Bence munkája.


*(17 x 24 cm, 402 oldal)
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©