Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

FILMMŰVÉSZET

Barta Magdolna

Magic Boys


Már hosszú ideje halljuk, hogy egyre kisebb tömegeket mozgat meg a magyar film.  Néha jön egy-egy fellángolás, amikor százezrek váltanak jegyet egy-egy hazai alkotásra. Aztán a nagy csönd. A magyar filmeket szerető mozinéző pedig várja, hogy megszakadjon végre ez a rossz sorozat. A közönségtalálkozók éppen ezért a magyar film megmentésének kultúrmisszióját töltik be. Egyrészt örökre szóló élményt jelentenek a nézőknek, akik a vetítés után kérdezhetnek kedvenceiktől. Másrészt életben tartják a reményt, hogy nem veszett el a magyar film, és mindig lesz közönsége.

Koltai Róbert, haladva a korral vagy inkább hódolva az új divathullámnak, amerikai-magyar koprodukcióban készítette el legújabb filmjét. A cím alapján mégis kevésbé gondolnánk, hogy a Magic Boys hazai alkotás. Pedig nagyon is. Még úgy is, hogy a néző a film nagyjából hetven százalékában magyar felirattal nézi az angol szöveget mondó színészeket. Ezzel együtt a készítők próbáltak a hitelesség határain belül maradni. Ezt erősítette, hogy nem szinkronizálták utólag a filmet. Az alapsztori korábban az volt, hogy Dávid (Pindroch Csaba) és Zoli (Szabó Győző) egy véletlennek köszönhetően valahogy az Északi-sarkon köt ki. A forgatókönyv megírására felkért Ivo Marlov ezt emelte át Londonba. Beépítve még a chippendale-szálat is. A két fiú élete egyik napról a másikra gyökeres fordulatot vesz, amikor szemtanúi lesznek egy gyilkosságnak, ezért menekülniük kell. Egy félreértés után elhitetik magukról, hogy ők a Magic Boys, s ezzel kijutnak külföldre. Nem sejtve, hogy a név valójában két profi vetkőző táncos fiút takar. Londonba érkezve szembesülnek azzal, hogy egy maffiafőnök (Michael Madsen) kérte fel őket vetkőzős munkára. A jó mókának tűnő kiruccanás ezután komoly fejtörést jelent számukra.

Pindroch Csaba az „élj a mának” karaktert kapta. Végre egy lazább énjét ismerhettük meg. Szabó Győző esetlen, lecsúszott figurája pedig igazán jól sikerült. Hujber Ferenc most nagyképű macsóként mutatkozott be. Ő a valódi vetkőzős fiú, akit Pindrochék átvernek. A bosszúra készülő srác minden megnyilvánulása tele volt élettel. Koltai Róbert saját magára a mindent elhibázó „Ünneprontó” szerepét adta. Jó szokásához híven, a kisember karakterből kihozta a maximumot. A külföldiek közül Jamelia élete első filmszerepében debütált. A távolságtartó női karakter végig hatásos volt. Mégis, a legjobb alakítást Michael Madsentől kaptuk. Az amerikai színész játéka annyira egyedi volt, hogy minden jeleneténél odaszegezte tekintetünket. Külön öröm, hogy komolyan vette a forgatást, és hihetetlen színészi képességeit nem hagyta otthon.

A közönségtalálkozón az is kiderült számunkra, hogy a külföldi színészek közvetlenek voltak. Ezáltal a forgatás rendkívül jó hangulatban telt. Koltai Róbert legújabb filmje komoly eséllyel pályázik a nemzetközi mozi pénztárak meghódítására. Még azzal együtt is, hogy a forgatókönyv tartogat néhány logikai zsákutcát. A világsztárok játékán pedig egyáltalán nem látszott unottság. Azt kell mondanom, hogy végig jelen voltak.

Egy film sikerét mindig a jövő dönti el. Bízzunk benne, hogy Koltai Róbert vetkőzős filmje nem áll meg az országhatárokon.


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©