Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPPRÓZA

Bodó Csiba Gizella

Áramböjt


Csendes, dermesztő hideg nap volt. A médiák figyelmeztették a vérkeringési- és szívproblémákkal bajlódó időseket, hogy ne menjenek ki a szabadba. Én is „szépkorú” lévén, s hogy ráadásul szófogadó is vagyok, itthon maradtam. Végre írhatok – gondoltam –, de egy porszívózást azért megejtek. Ez a művelet nem tartozik kifejezetten a kedvenc szórakozásaim közé, de sokat segített, hogy az utána kilátásba helyezett viszont igen. Rövidebb idő alatt végeztem a dologgal, mint máskor. Tömzsi kis gépem a papírdoboz házikójához vittem, majd visszaléptem a szobába, hogy zsinórját is visszahúzassam vele ezüst gyomrába.  Akkor csapott meg a konnektor felől az égett szag. A porszívó villás csatlakozója tűzforró volt! Teringettét!

Nem örültem a váratlan fűtés kiegészítésnek.

– Azt hiszem, jövő héten villanyszerelőt kell hívnom, hisz Karácsony táján a lámpa égője is beleégett a foglalatába.

Mielőtt a számítógéphez ültem volna, a „jelenséget” megosztottam praktikusan gondolkodó Tesómmal. Hát ő megrémült, s kérte, intézkedjem még ma! Ha nem, ő küld valakit. Néhány telefon, s már meg is kaptam az ígéretet a másnapi szerelésre.

Közben eszembe jutott az elmúlt éjszakai „figyelmeztető-álom” s egy másik aggódó  telefon a napokból; hogy nincs semmi baj nálam, mert valami rossz előérzet miatt keresnek.

Lassan húzódott a szürkület az ablakhoz. Erőltetni kellett már a szemem, hogy lássak. Befejeztem a kézírást.

Sem a számítógépet, sem a TV-t nem kapcsoltam be, nem gyújtottam lámpát, nem hallgattam zenét megnyugtatásul, nem forraltam vizet teához.

Akkor ma áramböjtöt tartok – mondtam magamnak.

A gáz felerősítette magát a konvektorban, magasra lobogott. Én lepihentem a késő alkonyatban, s néztem az utcai lámpa fénye rajzolta mintákat a mennyezeten.

Gyermekkoromban ez olyan természetes volt, hogy a lakásban vacsoráig nem égettük a villanyt. Sötétben hallgattuk a kis néprádiót. Spórolni kellett. A meleg is csak a konyhára korlátozódott. A csikó-tűzhely fekete testének ajtaján világítottak ki a vörös lángnyelvek.

Lefekvéskor hideg ágyba bújtunk.

40 éves ez a ház is, biztosan elöregedtek a vezetékek. Hiszen a tárgyakon, szerelvényeken ugyanúgy fog az idő. mint rajtunk, embereken. Lehet, hogy ki kell cserélni (a vezetéket, nem engem, mosolyogtam el a gondolatra).

40 esztendő alatt rettenetesen sok minden változott. Akkor szinte üres volt a lakás. A szülői házból hoztam magammal egy lemezjátszós rádiót, majd jött egy TV, gazdagodtunk egy hűtőszekrénnyel (a frigidaire szótól a hideg rázott), majd családtag lett a mosógép s egyéb, árammal működő kütyük.

Ma nagyteljesítményű porszívó takarít nálam, asztallap nagyságú képernyőről, hatvan-akárhány csatornáról sugároz a TV, amiről nem hogy negyven éve, de huszonöt éve sem mertünk álmodni. Most szinte egész nap bekapcsolva a számítógép, miközben inspirál a CD-ről a megfelelő zene. S ez mérhetetlen számú lakásban (már ha van) hasonlóan működik.

A lámpákat égetjük, ha kell, ha nem, s zsinór-erdők vezetik, adják az áramot. S hogy csak egy kapcsolás, mindez olyan természetes, mint a levegővétel. Oda sem figyelünk. Ettől váltunk pazarlókká! Lassan kifosztjuk a Föld energiáit!

Legalább egy-egy nap mindnyájunknak „áramböjtöt” kellene tartani. (A csendböjtöt már ajánlottam néhány éve zajártalom ellen.)

Így elpihenve, egy idő után jóleső nyugalom szállja meg az embert. Nem hallja a katasztrofális híreket, nem érez kényszert, hogy megnézze a leveleket elektronikus postájában, nem készít még egy kávét, nem keresgél a hűtőben második vacsorát.

Csend van, jó hideg téli csend.

Jó emlékezni, jó elmélkedni.

Az utcáról beszűrődő fény tovább rajzolgatja a tapétamintákat a falra, ahogy megkoccantja a faágakat.

2012. decemberre a „világvége-jósok” három napig tartó sötétséget ígérnek a Földre!

Én most „bemelegítő-edzést” tartok!

Ha igazuk lesz, akkor lesz miről elmélkedni – az Emberiségnek!

Ha nem?… Akkor is!

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©